***
Przy okazji składam wszystkim życzenia smacznych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz pomyślności w Nowym 2015 Roku...
1/2 szklanki cukru ( 1 szkl. = 250 ml)
3 jajka
200 g płynnego miodu
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 przyprawa korzenna do piernika
szczypta soli
garść rodzynek
garść żurawiny
600 g powideł śliwkowych
150 g gorzkiej czekolady
180 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać kolejno: po jednym żółtku, miód i śmietanę. Miksować jeszcze trochę. Suche składniki mąkę, kakao, sodę i przyprawę połączyć w drugim naczyniu. Wsypać do pierwszej miski, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać do masy. Ponownie delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 st.C. przez ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe odstawić do ostudzenia. Zimne przekroić na dwa blaty.
Powidła przełożyć do małego rondelka i podgrzewać do zagotowania. Wrzucić rodzynki i żurawinę. Smażyć je jeszcze przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powidłami przełożyć blaty piernika, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu i boków. Tak przełożony piernik najlepiej odstawić na noc do zastygnięcia.
Na drugi dzień przygotować polewę: śmietankę zagotować w małym rondelku, zdjąć z ognia. Włożyć do niej pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Gorącą polewą oblać wierzch i boki piernika. Zostawić na kilka godzin do ostygnięcia.
Wygląda niezwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńRadosnych i smacznych Świąt :)
Wesołych i spokojnych Świąt kochana Izo, buziaki :*
OdpowiedzUsuńPięknych Świąt Bożego Narodzenia!
OdpowiedzUsuńJa kocham pierniki :)
Cudowny piernik!! :-) Zdrowych i Wesołych Świąt!! :-)
OdpowiedzUsuńMniam Mniam :) Sympatyczny Blog ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie ;) Pozdrawiam ;)
Ja uwielbiam pierniki, ale nie przepadam za makowcami. Ten Twój piernik wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńChętnie zjem Twój kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smakowity!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie! Nieraz taki piernik mozna kupic w sklepie, ale jak on sie ma do domowego?
OdpowiedzUsuńIza wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuńFantastyczny piernik :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie, a co to za forma?jaki rozmiar?
OdpowiedzUsuńja zawsze robię na dużej blasze 26x35cm potem gotowy przekrawam po długości
OdpowiedzUsuń