...na sos tatarski jest mnóstwo przepisów; od czasu do czasu robię przeróżne wersje, ale najbardziej smakuje mi klasyczna wersja sosu z "Kuchni Polskiej". Przepis ten kilka lat temu podpatrzyłam na blogu "Smaczniutkie pl"
4-5 ogórki konserwowe
6 marynowanych grzybów (ja zazwyczaj daję leśne)
2 jajka ugotowane
majonez
1 łyżka chrzanu
2 łyżeczki jogurtu
sól
pieprz
sok z cytryny
Ogórki, grzyby i białka jajek bardzo drobno siekamy. Żółtka rozcieramy z łyżką majonezu na jednolitą masę. Łączymy razem, dodajemy chrzan, resztę majonezu i jogurt (tyle aby skleić składniki sosu) sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, Wszystko razem mieszamy. Przechowujemy w lodówce.
Bardzo lubię, ale tylko ten domowy :)
OdpowiedzUsuńIza bardzo ładnie u Ciebie na wiosnę :) Bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojej wersji sosu tatarskiego.
OdpowiedzUsuńA u mnie wciąż czeka na publikację Twoja tarta z truskawkami :) A ...piękne zdjęcie, jak zwykle zresztą :)
Pozdrawiam
Pyszny .
OdpowiedzUsuńCzas pomyśleć o świątecznych przepisach!
OdpowiedzUsuńPycha, mój tato robił podobnie;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam a do kanapek idealny
OdpowiedzUsuńuwielbiany przez ze mnie sos;
OdpowiedzUsuńU nas pojawia się bardzo rzadko, ale może teraz przed świętami uda mi się go przygotować?
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcie ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam :) Wypróbuję na święta.
OdpowiedzUsuńDo jajek na święta będzie jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńNa tym pięknym zdjęciu widać, że te żółteczka to nie są roztarte na zupełnie jednolitą masę. I chyba tak smakuje lepiej, prawda?
OdpowiedzUsuńto zależy jak kto lubi mnie własnie taki smakuje ;). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszny sos i pasuje prawie do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńTen sos jest świetny! Idealny do mięs, warzyw, jajek i ryb! Tak naprawdę uniwersalny!
OdpowiedzUsuń