niedziela, 1 marca 2015

sos tatarski z "Kuchni Polskiej"

...na sos tatarski jest mnóstwo przepisów; od czasu do czasu robię przeróżne wersje, ale najbardziej smakuje mi klasyczna wersja sosu z "Kuchni Polskiej". Przepis ten kilka lat temu podpatrzyłam na blogu "Smaczniutkie pl"






4-5 ogórki konserwowe
6 marynowanych grzybów (ja zazwyczaj daję leśne)
2 jajka ugotowane
majonez
1 łyżka chrzanu
2 łyżeczki jogurtu
sól
pieprz
sok z cytryny



Ogórki, grzyby i białka jajek bardzo drobno siekamy. Żółtka rozcieramy z łyżką majonezu na jednolitą masę. Łączymy razem, dodajemy chrzan, resztę majonezu i jogurt (tyle aby skleić składniki sosu) sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, Wszystko razem mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię, ale tylko ten domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza bardzo ładnie u Ciebie na wiosnę :) Bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojej wersji sosu tatarskiego.
    A u mnie wciąż czeka na publikację Twoja tarta z truskawkami :) A ...piękne zdjęcie, jak zwykle zresztą :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czas pomyśleć o świątecznych przepisach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, mój tato robił podobnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam a do kanapek idealny

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiany przez ze mnie sos;

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas pojawia się bardzo rzadko, ale może teraz przed świętami uda mi się go przygotować?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie takiego przepisu szukałam :) Wypróbuję na święta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Do jajek na święta będzie jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na tym pięknym zdjęciu widać, że te żółteczka to nie są roztarte na zupełnie jednolitą masę. I chyba tak smakuje lepiej, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  11. to zależy jak kto lubi mnie własnie taki smakuje ;). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny sos i pasuje prawie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten sos jest świetny! Idealny do mięs, warzyw, jajek i ryb! Tak naprawdę uniwersalny!

    OdpowiedzUsuń