wtorek, 24 lutego 2015

tarta hamburgerowa


...pomysł na tą tartę zobaczyłam kiedyś na blogu "Co do jedzenia"  Przepis na ciasto wzięłam z oryginału, a nadzienie z przepisu na hamburgery Magdy Gessler. Polecam wszystkim bo taka tarta smakuje wybornie




spód do tarty / okrągła forma o średnicy 26 cm
1 szklanka i 2 łyżki mąki (180g)
130 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli

nadzienie:
0,5 kg mielonej wołowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok 2 cm kawałek imbiru
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki sosu chili
3 łyżki keczupu
prażona cebulka
2 łyżki oleju
sól, pieprz

ponadto:
250 utartego sera
1 jajko
4 łyżki mleka



ciasto zagniatamy z podanych składników. Ja od razu wylepiam formę do tarty i wkładam do lodówki minimum na godzinkę. Brzegi spodu przykrywamy aluminiową folią. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym na 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut.

W między czasie przygotowujemy nadzienie nadzienie.  Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy, dodajemy czosnek wrzucamy mięso , chwilę przesmażamy i dodajemy pozostałe przyprawy. Wyciągamy spód z piekarnika zdejmujemy paski folii i wykładamy nadzienie na spód.  Starty ser mieszamy z jajkiem i mlekiem i wykładamy na nadzienie. Pieczemy tartę w 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.

11 komentarzy:

  1. Dla mnie strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych hamburgerow

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty również mi narobiłaś smaka:)
    P.S.
    ładny szablon:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujący przepis. Na taki pomysł bym nie wpadła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować ten przepis, świetna tarta! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ło! dla mnie super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja i super pomysł na innego hamburgera :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie :-) pozdrawiam na nowym miejscu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak pysznie, że chętnie bym zjadła od razu :)

    OdpowiedzUsuń