...pomysł na tą tartę zobaczyłam kiedyś na blogu "Co do jedzenia" Przepis na ciasto wzięłam z oryginału, a nadzienie z przepisu na hamburgery Magdy Gessler. Polecam wszystkim bo taka tarta smakuje wybornie
1 szklanka i 2 łyżki mąki (180g)
130 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli
nadzienie:
0,5 kg mielonej wołowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok 2 cm kawałek imbiru
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki sosu chili
3 łyżki keczupu
prażona cebulka
2 łyżki oleju
sól, pieprz
ponadto:
250 utartego sera
1 jajko
4 łyżki mleka
ciasto zagniatamy z podanych składników. Ja od razu wylepiam formę do tarty i wkładam do lodówki minimum na godzinkę. Brzegi spodu przykrywamy aluminiową folią. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym na 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut.
W między czasie przygotowujemy nadzienie nadzienie. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy, dodajemy czosnek wrzucamy mięso , chwilę przesmażamy i dodajemy pozostałe przyprawy. Wyciągamy spód z piekarnika zdejmujemy paski folii i wykładamy nadzienie na spód. Starty ser mieszamy z jajkiem i mlekiem i wykładamy na nadzienie. Pieczemy tartę w 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDla mnie strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa dla tradycyjnych hamburgerow
OdpowiedzUsuńTy również mi narobiłaś smaka:)
OdpowiedzUsuńP.S.
ładny szablon:)
Kusi mnie ta tarta :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący przepis. Na taki pomysł bym nie wpadła.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis, świetna tarta! :)
OdpowiedzUsuńŁo! dla mnie super propozycja :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja i super pomysł na innego hamburgera :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :-) pozdrawiam na nowym miejscu :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie, że chętnie bym zjadła od razu :)
OdpowiedzUsuń