...uwielbiam ten deser. Tym razem postanowiłam zrobić w wersji jagodowej. Trochę miałam obawy co do bezy tzn czy wyjdzie dobrze po dodaniu zblendowanych jagód i awaryjnie byłam przygotowana na upieczenie innego ciasta; ale wyszła, wszystkim smakowała i to najważniejsze...
6 białek
250 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
około pół szklanki jagód
500ml śmietany 30%
owoce
zimne białka ubijamy na sztywno; pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, mąkę, ocet i na końcu zblendowane jagody. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z bezy formujemy okrąg 20-22cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i po 5 min przykręcamy temperaturę do 130-110st. Bezę pieczemy około 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę przekładamy na paterę i wykładamy ubitą śmietanę i dekorujemy owocami....
Piękna twoja pavlova, jestem pod wrażeniem, do tego jagodowa mniam :-)
OdpowiedzUsuńMniam. Pyszna! Aż żałuję teraz, że w weekend zużyłam moje ostatnie jagody. I teraz muszę czekać do lata:(
OdpowiedzUsuńwow piękna Pavlova, muszę taką zrobić:)
OdpowiedzUsuńrewelacja, jeszcze takiej bezy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńznakomita :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, czy z mrożonych jagód też bedzie ok?? Ja zapraszam na domowy wyrób serków http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńtak jak najbardziej ja robiłam własnie z mrozonych ;)
OdpowiedzUsuńBombowa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fantastyczna propozycja godna uwagi :)
OdpowiedzUsuńNa fot. widać bezowe boki pavlowej jak to zrobić ? Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńBasiu...one same nam tak wyjdą bo o to chodzi aby w środku była taka piankowa a na zewnątrz własnie chrupka beza
OdpowiedzUsuńŚwietnie, dziękuję za odpowiedź. Jutro ją zrobię . Pozdrówki .
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser jest obłędnie pyszny!!! Twoje propozycja jest intrygująca. Ja do tej pory białą robiłam, ale bez octu.
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię w wolnym czasie do mnie.
Pozdrawiam
Żeby beza się udała, piekarnik powinien być ustawiony na termoobieg czy tylko grzanie góra-dół, dzięki za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńAsiu...termoobieg. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie, sama bym zjadła taki deser, mniam, pozdrawiam serdecznie :*
OdpowiedzUsuńA do czego służy w tym przepisie ocet? Mam chyba jakiś uraz z dzieciństwa ;) i nie mogę zdzierżyć jego zapachu. Wyobrażam sobie, że potem zapach znika, ale jestem ciekawa jaką ma funkcję.
OdpowiedzUsuńz tego co kiedyś wyczytałam to do tego żeby beza przed pieczeniem nie podchodziła wodą. I tak jak piszesz podczas pieczenia i tak ocet wyparuje więc go nie czuć ;)
OdpowiedzUsuńPiękna, zachwyca :) !
OdpowiedzUsuńZachwycający deser!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna Pavlova! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo bezy w wersji jagodowej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńA czy zamiast jagód mogą być np jeżyny ?
OdpowiedzUsuńTak mogą byc
OdpowiedzUsuńBezy bardzo lubię. Ciekawe jak smakują w wersji jagodowej? - na pewno świetnie :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńnie zauważyłem ile potrzeba jagód. Kusi mnie, żeby zrobić. Gratuluję i pozdrawiam
Krzysztof
około pół szklanki...pozdrawiam
Usuń