piątek, 26 czerwca 2015

knedle z truskawkami

...w sezonie truskawkowym mam kilka przepisów które muszę zrobić obowiązkowo i są to min knedle z truskawkami. Dokładnych proporcji nie podam bo zawsze robię "na oko" Ziemniaki też bywają różne bardziej wodniste lub mniej i mąki trzeba sypnąć na wyczucie.





ziemniaki
jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna
truskawki



Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Kiedy przestygną trochę dodajemy jajko, obie mąki. Wszystko wyrabiamy dokładnie ,żeby nie było żadnych grudek. Formujemy kulki w środek wkładamy owoc (ja jeszcze trochę cukru wsypuję) Knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę.
Gotujemy od chwili gdy wypłyną około 3-4 minuty. Podajemy polane masełkiem z tartą bułką, można posypać cynamonem, cukrem dodać kleks śmietany ...co kto lubi

24 komentarze:

  1. Najlepszy obiad, kiedy są świeże truskawki! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety, uwielbiam knedle! I te z truskawkami, i te ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! U mnie to też obowiązkowy obiad w sezonie truskawkowym.

    OdpowiedzUsuń
  4. A powiedz prosze chociaz na oko ile ziemniakow?????? Bo chce zrobic a nie wiem ile ugotowac...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja biorę ok 5-6 średnich ziemniaków wtedy maki pszennej daje 3 lyzki no czasem wiecej bo to zalezy od ziemniaków. Jak knedle zostaną to zamrażam surowe i mam w razie gdy dopadnie mnie lenistwo

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pysznie
    ja też tak robię ciasto :) i też świetnie wychodzi.
    Niestety dużo czasu zajęło mi dobranie odpowiednich proporcji żeby ciasto nie było zbyt twarde.
    No i ja robię knedle ze śliwkami . Nigdy nie robiłam ich z truskawkami.
    Muszę spróbować Twój przepis.
    Od siebie dorzucam smaczny koktajl, który przy okazji pomaga pozbyć się cellulitu
    a pasuje na deser.
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-sie-pozbyc-cellulitu-domowym-sposobem-upij-swoj-cellulit-cz-2/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ~krystyna kowalska28 czerwca 2015 12:15

    składniki wymienione przez Ciebie zgadzają się częściowo bo o środka prócz owocu jak: truskawka lub śliwka węgierka należy koniecznie dodać cukier zmieszany z cynamonem, dopiero knedel jest rewelacyjny ten sosik to elixir smaku i zapachu!

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie :)
    ja robię knedle tylko ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  9. Zainspirowałaś mnie do zrobienia knedli, które właśnie zajadam :) Do środka włożyłam tylko truskawki, po wierzchu polałam masłem z cynamonem. Przepyszne, nie trzeba dodawać cukru, szczególnie jeśli unikacie go w swojej diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapomniałam dodać, że ja do ciasta dodaję jeszcze ser twarogowy, nie wiem jak smakują bez niego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. tez mam wersję z twarogiem

    OdpowiedzUsuń
  12. Wieki nie jadłam knedli, narobiłaś mi ochoty, piękne!

    OdpowiedzUsuń
  13. A w jakiej ilości ma byc ten twarozek, pytam, bo taki przepis nie jest mi znany, a wydaje sie być bardzi interesujacy

    OdpowiedzUsuń
  14. ja robię na dwa sposoby;
    Po pierwsze do tego co powyżej tak mniej wiecej na kg ziemniaków daję kostkę sera (250g) albo na blogu mam też drugi przepis na samo ciasto serowe podaje linka http://mniam-mniam.blog.pl/2012/08/06/knedle-z-centiasta-seroewegoe-z-moerelami/ mi osobiście nie smakowały te z morelami ale kiedys powtórzę z innymi owocami bo to chyba przez te morele mi nie smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. super smak i wspomnienia z dzieciństwa. Tak samo smak pierogów z czereśniami.


    http://www.facebook.com/pages/PizzeriaViola/390406764455933

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam knedle, ale częściej robię serowe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Knedle wyszły Ci pierwsza klasa, aż ślinka płynie :). Z truskawkami nie robiłam, u mnie królują śliwki, ale muszę koniecznie spróbować i tak. Pozdrawiam serdecznie, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  18. O tak, knedle to pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię takie obiady.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń