niedziela, 21 czerwca 2015

placek drożdżowy bez zagniatania


...dziś drożdżowe nieco inne bo bez wyrabiania i choć w smaku jest na pewno nieco inne niż "tradycyjne" drożdżowe to równie smaczne i na pewno warte wypróbowania. Przepis z zeszytu mamy, ciasto piekłam w dwóch keksówkach 30x9cm ale można upiec też na dużej blaszce 24x35cm...





10 dag drożdży
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1 szkl oleju
3/4 szkl zimnego mleka
4 szklanki mąki
rodzynki



Najpierw szykujemy sobie miskę. Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy,
dodajemy rozbełtane jajka, olej, mleko. Na koniec wsypujemy mąkę, przykrywamy ściereczką i
zostawiamy na 7-8 godzin (ja zazwyczaj wszystko wsypuję przed snem i zostawiam na całą noc). Po tym czasie lekko mieszamy wszystko łyżką, dodajemy rodzynki obtoczone w mące. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok 40-45 min w 170st.

25 komentarzy:

  1. nie lubię drożdżowego ze względu na zagniatanie a tu proszę-zagniatać nie trzeba-super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z zeszytu Mamy zawsze są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacha są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię to ciasto za jego smak, a przede wszystkim za jego prostotę wykonania. Porywam Ci kawałek i znikam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto, przepis dostałam już kilka lat temu od koleżanki. Obecnie mój numer jeden jeśli chodzi o drożdżówki. Cudowne i smakowite zdjęcia Izo, pozdrawiam Cię serdecznie, buziaki :*.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdy raz się je zrobi chce się zawsze. Szybki i pyszny drożdżowiec. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie widziałam ostatnio na blogu Ani (Tastefully), ależ się zdziwiłam, że to bez wyrabiania ;)) Inne w smaku powiadasz...? Muszę się koniecznie przekonać! Pięknie Ci się udało!
    Pozdrawiam!
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto bez wyrabiania, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. na jak duza blache jest ta porcja ?

    OdpowiedzUsuń
  10. piekłam w dwóch keksówkach 30X9cm ale można tez na dużej blasze 24x35cm

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko dobrze, tylko do jakiego piekarnika wkładamy ciasto? nagrzanego, czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja różnie wkladam jak pamiętam włączam i nagrzewam a jak nie to chwilke dłużej piekę

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję za informację, właśnie się piecze w nagrzanym już do 180stp. zobaczymy jakie wyjdzie

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wyszlo piękne! Wyrosło wysokie, pulchne i bardzo smaczne. Idzie do ulubionych:)

    Gratuluję przepisu i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cieszę ze smakowało; dziekuje za komentarz i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak bez wyrabiania to muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z wielu przepisów jakich próbowałam ten jest najlepszy P O L E C A M....

    OdpowiedzUsuń
  18. SUPER TO NAJLEPSZY PRZEPIS JAKIEGO PRÓBOWAŁAM ...gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
  19. cieszę się że smakował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. PRZYDAŁ BY SIĘ JESZCZE PRZEPIS NA DOBRĄ KRUSZONKĘ.....

    OdpowiedzUsuń
  21. ja zazwyczaj robię na "oko" ;)

    OdpowiedzUsuń