...dziś drożdżowe nieco inne bo bez wyrabiania i choć w smaku jest na pewno nieco inne niż "tradycyjne" drożdżowe to równie smaczne i na pewno warte wypróbowania. Przepis z zeszytu mamy, ciasto piekłam w dwóch keksówkach 30x9cm ale można upiec też na dużej blaszce 24x35cm...
10 dag drożdży
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1 szkl oleju
3/4 szkl zimnego mleka
4 szklanki mąki
rodzynki
Najpierw szykujemy sobie miskę. Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy,
dodajemy rozbełtane jajka, olej, mleko. Na koniec wsypujemy mąkę, przykrywamy ściereczką i
zostawiamy na 7-8 godzin (ja zazwyczaj wszystko wsypuję przed snem i zostawiam na całą noc). Po tym czasie lekko mieszamy wszystko łyżką, dodajemy rodzynki obtoczone w mące. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok 40-45 min w 170st.
Moje ulubione.
OdpowiedzUsuńnie lubię drożdżowego ze względu na zagniatanie a tu proszę-zagniatać nie trzeba-super!
OdpowiedzUsuńCiasta z zeszytu Mamy zawsze są najlepsze.
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha są najlepsze!
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto za jego smak, a przede wszystkim za jego prostotę wykonania. Porywam Ci kawałek i znikam :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, przepis dostałam już kilka lat temu od koleżanki. Obecnie mój numer jeden jeśli chodzi o drożdżówki. Cudowne i smakowite zdjęcia Izo, pozdrawiam Cię serdecznie, buziaki :*.
OdpowiedzUsuńGdy raz się je zrobi chce się zawsze. Szybki i pyszny drożdżowiec. ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie widziałam ostatnio na blogu Ani (Tastefully), ależ się zdziwiłam, że to bez wyrabiania ;)) Inne w smaku powiadasz...? Muszę się koniecznie przekonać! Pięknie Ci się udało!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kasia
Po prostu pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto bez wyrabiania, mniam!
OdpowiedzUsuńna jak duza blache jest ta porcja ?
OdpowiedzUsuńpiekłam w dwóch keksówkach 30X9cm ale można tez na dużej blasze 24x35cm
OdpowiedzUsuńWszystko dobrze, tylko do jakiego piekarnika wkładamy ciasto? nagrzanego, czy nie?
OdpowiedzUsuńJa różnie wkladam jak pamiętam włączam i nagrzewam a jak nie to chwilke dłużej piekę
OdpowiedzUsuńdziękuję za informację, właśnie się piecze w nagrzanym już do 180stp. zobaczymy jakie wyjdzie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ciasto wyszlo piękne! Wyrosło wysokie, pulchne i bardzo smaczne. Idzie do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńGratuluję przepisu i pozdrawiam :)
Cieszę ze smakowało; dziekuje za komentarz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak bez wyrabiania to muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZ wielu przepisów jakich próbowałam ten jest najlepszy P O L E C A M....
OdpowiedzUsuńSUPER TO NAJLEPSZY PRZEPIS JAKIEGO PRÓBOWAŁAM ...gorąco polecam
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakował. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPRZYDAŁ BY SIĘ JESZCZE PRZEPIS NA DOBRĄ KRUSZONKĘ.....
OdpowiedzUsuńja zazwyczaj robię na "oko" ;)
OdpowiedzUsuń