...pyszne, rozpływające się w ustach kruche maślano-lawendowe ciasteczka. Polecam! Ciasto możemy zrobić wieczorem, a rano tylko pokroić i upiec ciasteczka...
200g zimnego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki suszonych kwiatków lawendy (lub 3 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagniatamy; dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałek grubości około 3-3,5 cm. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Schłodzone ciasto wyjmujemy kroimy na plasterki ok 5-7mm. Układamy zostawiając niewielkie odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12-15 min w temperaturze 170ºC. ciasteczka studzimy na kratce
źródło: "Coś słodkiego poproszę"
mmm.. :)
OdpowiedzUsuńMusiały smakować wybornie :D
OdpowiedzUsuńPrzywiozłam kiedyś podobne z Chorwacji, pycha!
OdpowiedzUsuńMocno maślane muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZawsze jakoś bałam się lawendy w ciastach, bo kojarzyła mi się bardziej z zapachem mydła niż czymś do jedzenia. Ostatnio jadłam jednak w kawiarni czekoladowe ciasto z lawendą i bardzo mi zasmakowało. Twoje ciasteczka też zapowiadają sie rewelacyjnie. Muszę kupić lawendę do jedzenia, bo nie każda lawenda może być spożywana.
OdpowiedzUsuńWszystko ,co z kwiatami i jadalne ma jakąś smaczną magię ,kuszą mnie twoje ciasteczka.
OdpowiedzUsuńZrobiłam kiedyś podobne kruche ciasteczka z lawendą i były pyszne : )
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze lawendowych ciasteczek...
OdpowiedzUsuńPiekłam jakiś czas temu , smakowały wyśmienicie. Twoje muszą być boskie. Mają bardzo ciekawy smak :-).
OdpowiedzUsuń