niedziela, 29 listopada 2015

torcik ambasador

...pyszny kremowy torcik z galaretką i brzoskwiniami. Biszkopt jak i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej; ja tak właśnie robię.
Prawidłowo w torcie na biszkopcie powinien być krem ciemny i od razu na nim jasny; ale ja swój biszkopt przekroiłam na pół i przełożyłam nim warstwy kremu. Powinny też być na ciemnym kremie posiekane orzechy które pominęłam 




biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:
3 szkl mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
300g masła
puszka brzoskwiń
2 garście rodzynek namoczonych w alkoholu
50g posiekanej gorzkiej czekolady
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szkl wody



Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy ze sobą, i dodajemy stopniowo do ciasta ja to robię łyżką.
Dno tortownicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy ok 35-40 min w temp 160st

Odlać 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Mąki wsypać do garnuszka zalać mlekiem które zostawiliśmy; wymieszać, następnie dodać roztrzepane żółtka i znów dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę. Ugotować budyń, szybko mieszać aby nie zrobiły się grudki; wystudzić. W misce utrzeć masło na puch; dodawać partiami budyń stale miksując. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao.

Do soku z brzoskwiń dodać alkohol od moczenia rodzynek. Nasączyć biszkopt wyłożyć ciemny krem, posypać czekoladą i rodzynkami. Przykryć drugim biszkoptem; nasączyć i wyłożyć jasny krem. Na kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

10 komentarzy: