...żeby tradycji stało się zadość piernikowy wpis jak co roku zaczynam słowami iż pierników, ani wszelkiej maści pierniczków nie lubię lecz piekę i w całości rozdaję.
Jak to piernik można z powodzeniem upiec go 4-5 dni wcześniej. Przepis na dużą blachę 26x35cm
Jak to piernik można z powodzeniem upiec go 4-5 dni wcześniej. Przepis na dużą blachę 26x35cm
Radosnych i smacznych Świąt!!!
2,5 szkl mąki pszennej chlebowej typ 720
1 szkl mąki pszennej
1 szkl miodu naturalnego
0,5 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady
150 g smalcu lub masła
3/4 szklanki maślanki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
łyżeczka soli
3 przyprawy do piernika (40g jedna)
3 płaskie łyżki kawy zbożowej
3 łyżki ciemnego kakao
krem:
6 łyżek kaszy manny
0,5 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
Dodatkowo:
powidła śliwkowe ok 1,5 słoika
W garnku rozpuścić miód, cukier, smalec, czekoladę, ogrzewać do połączenia się składników, nie gotować. Przestudzić, dodać kawę zbożową, kakao, przyprawy, sól, wymieszać. Maślankę przelać do większego naczynia dodać sodę i dokładnie rozmieszać. Wlać do ciasta, dodać jajka, wsypać przesianą mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w chłodzie na dobę.
Następnego dnia ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek ok. 0,5 cm
nakłuć widelcem. Piec placki ok. 15 minut.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło, dodajemy partiami kaszę mannę cały czas miksując.
Wystudzone placki przekładamy gorącymi powidłami śliwkowymi i kremem obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na kilka dni...
Właśnie kończę piec ostatni placek :)
OdpowiedzUsuńDużo zdrówka i radości Izo dla całej Twojej rodziny!
ZDROWYCH POGODNYCH ŚWIĄT .WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO
OdpowiedzUsuńWesołego i smacznego Świętowania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten piernik. Piekłam go również i na te święta, piekę praktycznie co roku. Jest pyszny, mięciutki.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda u Ciebie.
Pozdrawiam świątecznie :)
Przepiękny piernik Ci wyszedł! Musiał być bardzo smaczny! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały piernik :) Ja w tym roku nie zdążyłam zrobić :(
OdpowiedzUsuńTwój piernik wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń