piątek, 11 grudnia 2015

szuba - rosyjska sałatka śledziowa...


 ...Ш.У.Б.А czyli śledź pod futrem. To jedna z moich ulubionych sałatek, wersji jej jest sporo, jedne z ogórkiem kiszonym bez marchewki itd. Jadłam tez z samymi ziemniakami i buraczkami.  Dziś podaję przepis na klasyczną wersję.






4 filety śledziowe
2 ugotowane buraki
2 ugotowane ziemniaki
2 ugotowane marchewki
3 jajka ugotowane na twardo
cebula
majonez



Filety śledziowe kroimy w kostkę, cebulę również kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki, buraki, marchew, białka jajek ścieramy na tarce o dużych oczkach a żółtka na tej średniej bocznej (można też pokroić w kostkę ale ja zdecydowanie wolę starte)
Na dnie salaterki kolejno układamy warstwy każdą smarując cienko majonezem: śledzie, cebulkę, buraki, ziemniaki, marchewkę, białka jajek i na końcu posypujemy żółtkiem. Sałatka jest najlepsza jak kilka godzin postoi w lodówce

11 komentarzy:

  1. Od dziecka jest u mnie na każdej Wigilii :) Nie wyobrażam sobie bez niej już Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie kolorowa!
    Jak nie przepadam za sledziem, tak widze, ze chyba bym sie skusila!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie taka kolorowa! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda! Takiej wersji jeszcze nie jadłam :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zawsze u Ciebie wszystko pyszne i śliczne, pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  6. Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie śledzie, tylko u mnie w wersji bez marchewki za to z żółtym startym serem, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też się pojawia, nie w co każde święta ale jednak. Jest smaczna i pięknie wygląda na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ty nie jadasz pierników, a ja z kolei śledzi, ale wygląda tak interesująco, że może dla gości zrobię : )

    OdpowiedzUsuń