...taką jarzynkę często robiła moja babcia. Dziś już jej z nami nie ma, na szczęście zdążyłam zapisać sobie przepis. I dziś właśnie z okazji Dnia Babci ją zrobiłam. Polecam bo szybko się robi i jest bardzo smaczna...
1 cebula
pół pora
1 pietruszka
1/3 selera
3 marchewki
mały koncentrat pomidorowy
masło lub olej do smażenia
sól, pieprz
cebulę i pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na oleju lub maśle. Włoszczyznę ścieramy
na tarce o grubych oczkach; dodajemy do cebuli ok 3-5 minut przesmażamy a następnie zalewamy
wodą. Jarzynka ma mieć konsystencję np buraczków więc wody dodajemy na oko tyle ile potrzeba.
Prużymy całość ok 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę dusimy
Z babcinego zeszytu, musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza jarzynka, moja babcia też czasami robi :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam, brzmi smacznie.
OdpowiedzUsuńTakie proste przepisy są najlepsze :) Jarzynka wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis, bo brzmi pysznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna jarzynka! A jak po Babci, to tym lepsza : )
OdpowiedzUsuńJAK BABCINY PRZEPIS TO MUSI BYC PYSZNE
OdpowiedzUsuńDo ryby po grecku byłaby idealna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam babcine przepisy, a ta jarzynka wygląda bardzo pysznie i zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńBabcine sprawdzone przepisy to wiedza cenniejsza niż złoto :)
OdpowiedzUsuńBabcine najlepsze :D
OdpowiedzUsuńPrzepisy naszych babć zawsze się udawały i były pyszne. A jarzynka wygada naprawdę super :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że znam :) od lat to drugi składnik ryby po grecku, zaraz po rybie oczywiście ;]
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Pyszności! Ciekawa odmiana pączusiów :)
OdpowiedzUsuń