...kolejny nowy przepis na pączki; smażyłam je w ubiegłym roku ale nie zdążyłam zrobić zdjęć więc w tym roku ponownie je upiekłam. Polecam przepis bo pączki są bardzo dobre prawie nie chłoną tłuszczu, a na drugi i trzeci dzień również są smaczne. Z przepisu wychodzi ok 20 pączków..
2 szkl mąki tortowej
1 szkl+3 łyżki mąki krupczatki
250 ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
6 - 7 żółtek
50 g drożdży
ok. 50-60 ml oleju
szczypta soli
ok. 25 ml spirytusu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
marmolada do nadziewania
smalec do smażenia
kieliszek spirytusu - do roztapianego tłuszczu
Do miski wsypać wymieszane mąki; zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż podrośnie. Żółtka ubić z cukrem, dodając pod koniec ubijania olej - powstanie puszysta masa, którą dajemy do miski do miski z mąką i zaczynem. Dodajemy sól, resztę mleka i wyrabiamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania spirytus i ekstrakt. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki (ja zazwyczaj rozciągam ciasto na grubość ok 2,5 cm i szklanką wykrawam) Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.
Smalec topimy w rondlu dodając spirytus i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym. Nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem
źródło: "Cin Cin"
Pączki doskonałe!
OdpowiedzUsuńZawsze do drożdżowych wypieków dodaję krupczatkę. Znacznie podnosi ona jakość ciast.
Piękne , puszyste i apetyczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńTo pyszne pączki z przepisu Krysi , ja je już robiłam , pyszne też są te bez zaczynu ,ale najlepszy przepis Krysi na paczki to te z semoliną (ja dodatkowo 1 szklankę maki tez zastępuje krupczatka bo robię to z wszystkimi wypiekami drożdżowymi -krupczatki od 1/3 do 1/2 ilości mąki daje , nawet robię tak z jasnymi chlebami na pszennym zakwasie, polecam)
to jest chyba ten sam przepis własnie bo jak napisałam korzystam z przepisu z Cin cin. a pączki sa super
OdpowiedzUsuńKrysia ma kilka przepisów na pączki. Ten z semolina jest ciut inny i na cin cin go nie ma
OdpowiedzUsuńPięknie się udały :))
OdpowiedzUsuńWidzę, że ostatki były udane!
OdpowiedzUsuńto następnym razem zrobię te z semoliną także
OdpowiedzUsuńPo prostu piękne!
OdpowiedzUsuńPączki wyglądają pięknie, a ja w tym roku miałam taki sam problem ze zdjęciem : )
OdpowiedzUsuńPączki domowe są pycha ja osobiście wolę takie bez niczego tylko z marmoladą w środku
OdpowiedzUsuńPączusie :) A ja zapytam, skąd masz taką piękną paterkę :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;) a patera stara ostatnio jak byłam u rodziców to w piwnicy ją znalazłam ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Wyobrażam sobie jakie musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie robilam jeszcze pączków z krupczatką. Pora to nadrobić, bo Twoje wyglądają przepysznie;) I jak pięknie podane... :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, jem oczami, pozdrawiam cieplutko:*
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie :-)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo apetycznie, skusze się na nie niebawem :)
OdpowiedzUsuńIza, pączki wyszły Ci idealne. Piękne są, aż chce się sięgnąć po jednego :)
OdpowiedzUsuń