poniedziałek, 15 lutego 2016

pasztet z zielonej soczewicy



...pasztet z soczewicy i pieczarek ma fajny smak; jest wart wypróbowania. W przepisie jest natka pietruszki ale ja dałam tak pół na pół z natką kolendry z którą akurat nie miałam co zrobić. Może w tym roku skuszę się również na jakiś mięsny..




1,5 szklanki zielonej soczewicy
2 marchewki
pół selera
1 cebula
1 ziemniak
200 g pieczarek
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 jajka
pęczek natki pietruszki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz



Soczewicę na sicie przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie,  zalać wodą i gotować do miękkości ok 25 min. Marchew, ziemniaka i selera obrać; pokroić na małe kawałki i także ugotować do miękkości.

W drobną kostkę pokroić pieczarki i cebulę. Na oliwie lekko przesmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ugotowaną soczewicę odcedzamy i wyjmujemy z niej przyprawy, dodajemy warzywa i miksujemy.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, miękkie masło i żółtka. Doprawiamy dość pieprzem
i solą do smaku. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy  bułką tartą; przekładamy masę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki.



inspiracja: "Moje Kuchenne rewelacje"

12 komentarzy: