...tym razem kolejny przepis na ciasto drożdżowe. Drożdżowe na śmietanie, bo właśnie ciasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych i chyba nigdy mi się nie znudzą. Niestety zapomniałam dodać rodzynek. Składniki podane na blachę 23x25cm.
3 szkl + 3łyżki maki
50g świeżych drożdży
200ml śmietany 18%
3/4 szkl. mleka
2 jajka
3/4 szkl cukru
150g roztopionego masła
szczypta soli
Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wkruszamy drożdże posypujemy dwoma łyżkami cukru i łyżką mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na ok 10 minut do czasu kiedy drożdże zaczną rosnąć.
W małym garnuszku roztapiamy masło; studzimy. Do miski z mąką i drożdżami wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 170stpieczemy ok 45 minut
Źródło:"Moje walijskie pichcenie"
Jest idealne,właśnie takie bez rodzynek i z kruszonką.
OdpowiedzUsuńDla mnie stety ;) wolę bez rodzynek :D
OdpowiedzUsuńHmm, uwielbiam! :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam drozdzowe. Zjadlabym blaszke na poczekaniu
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie i jak dla mnie, to dobrze, że bez rodzynek : )
OdpowiedzUsuńCudowne, ciasta drożdżowe to również mój ulubiony wypiek, może dlatego, że moja mama piekła drożdżówki w każdy weekend, muszą upiec z Twojego przepisu, wygląda przepysznie, pozdrawiam cieplutko:*
OdpowiedzUsuńNa pewno jest wyborne!
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię ciasta drożdżowe jeszcze najlepiej z jakimiś dodatkami, ale dawno już nie jadłam
OdpowiedzUsuńno a ja właśnie lubię jeść takie ciasta ale nie przepadam za wyrabianiem:( porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Ja nawet wolę bez rodzynek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe ciasto drożdżowe :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie cała blaszka poszła do kosza :-(Zakalec potworny. Bardzo dobre (spróbowałam to które wyrosło przy ranie blachy)ale co z tego :-/Co mogło pójść nie tak.Wszystko w ten pokojowej, zgodnie z przepisem. ..mnie mam pojęcia.:-(
OdpowiedzUsuńszczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia ja z tego przepisu pierwszy raz korzystałam i mi wyszło. Jak chcesz spróbuj moje dwa wypróbowane przez wiele lat przepisy na drożdzowe de lux i to ze smalcem. bankowo wychodzą
OdpowiedzUsuńJa zrobilam i wyszlo super. Wyroslo duze i to z owocami.
OdpowiedzUsuńŚmietana ma być ukwaszona czy taka z kartonika?
OdpowiedzUsuńUkwaszona
Usuń