...babeczki są przepyszne, mięciutkie i maślane nie można poprzestać na jednej. Pfitzauf podczas pieczenia wyrosną, a potem lekko opadną i zapadną się, ale jak napisała Monika tak właśnie ma być. Z podanych składników upiekłam 8 babeczek
1 szkl mleka
4 jajka
100 g mąki
70 g cukru
70 g masła
szczypta soli
cukier puder do posypania wierzchu
Do garnka wlewamy mleko dodajemy masło, cukier, sól; zagotować. Na gotujące się mleko wsypywać mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od łyżki. Ciasto lekko przestudzić. Następnie wbijać pojedynczo jajka, mieszając mikserem. Foremki do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości i piec ciastka w 180C przez około 40 minut na jasnobrązowy kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło: "Skarbnica smaków"
Świetne Ci wyszły! To prawda, nie można poprzestać na jednej :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z kilka :), śliczne wygląda, pozdrawiam cieplutko:*
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda,że nie widać w środku....
OdpowiedzUsuńw środku sa cos takiego jak ptysie po przekrojeniu z tym że ciasto jest mięciutkie
OdpowiedzUsuńO, takich nie jadłam :) Fajne bułeczki.
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie i skoro smakują jak ptysie, które uwielbiam to muszę je upiec:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj ale chętnie bym taką babeczkę zjadła, wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńAch, jakie urocze! Trochę jak suflet
OdpowiedzUsuńKurczę, tylko Niemcy mogą takie delikatne babeczki nazwać pfitzauf : )
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka!
OdpowiedzUsuńNiedawno widziałam gdzieś je w internecie i zapisałam do zrobienia.
bardzo lubimy wszelkie babeczki, a ten przepis wyjątkowo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńszkoda tylko że maja tak ciężką nazwę:D
Wygląda smakowicie :) Nie słyszałam nigdy o takich babeczkach.
OdpowiedzUsuń