...chyba każdy go zna i nie ma prostszego. Do sosu można dodać również posiekany koperek jak i miętę; jednak klasyczny jest bez owych dodatków. Świetny jako dodatek do mięs z grilla i nie tylko.
1 ogórek gruntowy
1 ząbek czosnku
mały jogurt grecki
łyżka oliwy
sól, pieprz
Jogurt przekładamy do miseczki dodajemy potarty na tarce o małych oczkach ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy oraz sól i pierz do smaku...
Tak prawdziwie po grecku to ogórek na grubych oczkach odciśnięty z soku :) A sama uwielbiam!
OdpowiedzUsuńoczywiście że odciśnięty, bo by sie zrobiła zupa ;)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych sosów, do grilla obowiązkowy ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, taki sos w lato robię bardzo często, buziaki:*
OdpowiedzUsuńSosik często gość u mnie, jest po prostu świetny:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z plackami ziemniaczanymi lub z cukinii
OdpowiedzUsuńRzeczywiście podczas upału ten sos jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńcukinia z grilla i ten sos pycha ;-)
OdpowiedzUsuńIdealny do placków ziemniaczanych :)
OdpowiedzUsuńPysznie podany!
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony letni sos.
Do pieczonych ziemniaków na ognisku idealny!! :-)
OdpowiedzUsuńPychota! Od razu wspomnieniami przenoszę się do Grecji - to jedyne, co mi tam smakuje;)
OdpowiedzUsuńJa preferuję sos grecki z koperkiem :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten sos! idealny na grilla!
OdpowiedzUsuń