...galette z borówkami w wersji mini. Moje ciasto jest ledwo co wypieczone bo takie lubię. Galette można też zrobić jedną dużą. Z podanych składników wyszło mi 7 sztuk
125 g miękkiego masła
3 łyżki zwykłego cukru
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
szczypta soli
dowolne owoce
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Rękoma połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli potrzeba dodać 1-2 łyżki mąki, kilka razy zagnieść, włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć i chłodzić w lodówce przez godzinę.
Owoce przełożyć do miski, wsypać mąkę i cukier jeżeli chcemy lub jeśli mamy kwaśniejsze owoce; delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek. Wykroić okręgi. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta położyć kupkę owoców; poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz. Można też
rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec około 35 minut.
Ale piękne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :) https://jaglusia.wordpress.com/
Same pyszności u Ciebie : )
OdpowiedzUsuńkruche ciasto i borówki? Pysznie:)
OdpowiedzUsuńbosko wygląda, aż się głodna zrobiłam i ślinka mi cieknie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam borówki:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńależ one świetnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, pomysł na małą słodycz do porannej kawki.
OdpowiedzUsuńJakie urocze! :>
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie to wygląda, porywam jednego :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie a jakbym zrobiła z malinami???? hmmm mam ich teraz akurat teraz troszkę na działce :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńojj tak z malinami tez by smaczne były :) chyba zrobię
OdpowiedzUsuńPyszne. Z chęcią wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuń