...przepis na ten makowiec dostałam z dobre 10 lat temu od koleżanki. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Przepis na dużą blachę (25x36cm) Polecam!!!
Ciasto:
5 jaj
1 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
6 łyżek oleju
3/4 miękkiej margaryny
3 łyżeczki proszku
1 łyżka octu
Masa makowa:
puszka dobrej masy makowej
ubita piana z 2-3 białek
garść rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej
3 łyżki dżemu (ja dałam jeżynowy)
jajka ubić z cukrem następnie dodać miękką margarynę, olej i pozostałe składniki. Ciasto dobrze wymieszać mikserem będzie dość gęste ale takie właśnie ma być.
Masę makową wyjąć z puszki dodać, bakalie i ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę (25x36cm) na wierzch wyłożyć masę makową. Ja dodatkowo po wyłożeniu masy przemieszałam widelcem żeby były esey floresy ale nie jest to konieczne. Piec około 50-60 min w 160 st.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem
Zdecydowanie bardziej wolę takie szybkie makowce:)
OdpowiedzUsuńPyszny makowczyk i świetnie się prezentuje : )
OdpowiedzUsuńZapachniało świętami u Ciebie...
OdpowiedzUsuńJak z makiem to ja się piszę na kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny makowiec, zjadłabym ze smakiem :))
OdpowiedzUsuńŁadnie udekorowałaś makowca. Czuć już święta :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na świeżo dodaną rybę po grecku http://prostyprzepisna.blog.pl/76/pyszna-ryba-po-grecku/
świetny makowiec Iza :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie makowiec to podstawa świąt
OdpowiedzUsuńAle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie i chyba dla mnie na święta jest to lepsza opcja niż zwykły makowiec :)
OdpowiedzUsuńHej, przepis w sam raz dla mnie - prosty, a zapowiada się smakowicie :) Podpowiedzcie - dżem dodaje się do masy makowej razem z bakaliami i pianą?
OdpowiedzUsuńtak dżem dodajemy do masy makowej
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńIzuniu, zdrowych , pogodnych Świąt i wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku, przede wszystkim ciepła i wsparcia rodzinnego we wszystkim. Ściskam mocno :)
PS mam nadzieję, że śledzie imbirowe zasmakują Ci. Dawno ich nie robiłam, ale bardzo lubię.
Mmmm.... uwielbiam go! moja mama dawniej piekła go bardzo często na Święta :)
OdpowiedzUsuń