poniedziałek, 6 marca 2017

kurczak Yassa z Senegalu

...to są zdecydowanie moje smaki, a tak przyrządzony kurczak jest wart wypróbowania. Cały obiad był na afrykańską modłę, ponieważ  kurczaka podałam z ryżem przyrządzonym po nigeryjsku jollof rice. Przepis zaczerpnęłam od Iwony z bloga "Dorodne pomidory"...




1 kurczak
4 cebule
1 główka czosnku
2 papryki
sok z 2 limonek
2-3 łyżki musztardy Dijon
2 suszone ostre papryczki
trochę papryki w proszku
pieprz, sól
tymianek
olej
2 kostki rosołowe w oryginale ale równie dobrze można zastąpić bulionem


Dzień wcześniej wymieszać w misce, w której zmieści się kurczak, składniki marynaty czyli: 2-3 łyżki musztardy, sok z limonki, 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, rozgniecione, suche pokruszone papryczki, drobno pokrojone cebule,  tymianek , 2 kostki rosołowe. Kurczaka umyć, pokroić; włożyć do miski posmarować marynatą. Miskę owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Rano wyjąć kurczaka z marynaty i obsmażyć na patelni.
W garnku na oleju udusić pokrojoną cebulę, po ok. 15 minutach dodać pokrojoną paprykę. Jak wszystko będzie miękkie, dodać pozostałą marynatę + 2 łyżki musztardy oraz 2-3 ząbki czosnku i sok z limonki. Do sosu włożyć podsmażonego kurczaka, zalać szklanką bulionu lub wody i dusić 40 minut.

20 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda tak przygotowany kurczak. :-) Chętnie bym skosztowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do wypróbowania, przepis bardzo w moim stylu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Palce lizać. Nieskomplikowana pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo, bardzo mi się podoba, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że zrobiłaś i miałaś okazję spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne danie, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow!!! jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie, palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ~Marcepanowy Kącik10 marca 2017 11:03

    Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super! Wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak tak czytam ten przepis, to kurczak tez w moich klimatach, zapowiada się, mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie, bardzo zachęcająco ;-)

    OdpowiedzUsuń