...ciasto koniecznie należy zrobić dzień wcześniej, aby blaty ciasta zmiękły. Same blaty ciasta w smaku przypominały mi nieco herbatniki. Krem z pewnością będę wykorzystywała do innych ciast bo bardzo mi smakował. Ja upiekłam 3 ciasta, ale lepiej upiec tak jak powinno być czyli 4.
ciasto:
2 jaja
0,5 szklanki śmietany kwaśnej 12%
0,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 szkl mąki
125 g masła
1 płaska łyżeczka amoniaku
masa:
3 jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka śmietany kwaśnej 12%,
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
200 g masła
dodatkowo
2 galaretki
owoce
Ciasto: jajka, cukier, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną ubijamy mikserem. Masło siekamy z mąką wymieszaną z amoniakiem i łączymy ze zmiksowaną masą. Pieczemy oddzielnie w dużej blaszce 4 placki w temperaturze ok. 180 stopni. Pieczemy je około 15-20 min. Ciasto ogólnie wychodzi dość jasne.
Krem: jajka miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym. Mleko gotujemy z cukrem i masłem. Dodajemy jajka; i chwile gotujemy mieszając aby się nic nam nie przypaliło. Gorącą masą przekładamy placki i smarujemy wierzch. Schładzamy.
Galaretkę rozrabiamy w/g instrukcji na opakowaniu. Na cieście układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
Zaciekawił mnie ten krem...
OdpowiedzUsuńJakie kuszące te aniołki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :-) Mam ochotę podkraść kawałeczek ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak lekko, niewinnie i świeżo. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Bardzo podoba mi sie przepis na krem, zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPodane produkty na ciasto po zamieszaniu rozdzielić na 4 blachy?
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie. Ja upiekłam z trzech, ale polecam upiec z 4 tak jak powinno być, będa to dość cienkie placki
OdpowiedzUsuńJak długo pieczemy ciasto? Będę dziś próbowała :-D mam nadzieję że się uda i będzie tak pyszny na jaki wygląda
OdpowiedzUsuńpieczemy ok 15-20 minut, pierwsze piekłam nieco dłużej; trzeba sprawdzać. Ciasto ogólnie wychodzi jasne
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, do kawy musi smakować idealnie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, aniołek wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto. Częstuję się :-)
OdpowiedzUsuńświetna nazwa! ciacho przywołuje lato:) rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa nazwa i krem. Nie mogę uwierzyć, że pieczemy tylko 15-20 minut. Tak cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńWary wypróbowania ;-)
OdpowiedzUsuń