poniedziałek, 13 marca 2017

aniołek


...ciasto koniecznie należy zrobić dzień wcześniej, aby blaty ciasta zmiękły. Same blaty ciasta w smaku przypominały mi nieco herbatniki. Krem z pewnością będę wykorzystywała do innych ciast bo bardzo mi smakował. Ja upiekłam 3 ciasta, ale lepiej upiec tak jak powinno być czyli 4.


ciasto:
2 jaja
0,5 szklanki śmietany kwaśnej 12%
0,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 szkl mąki
125 g masła
1 płaska łyżeczka amoniaku

masa:
3 jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka śmietany kwaśnej 12%,
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
200 g masła

dodatkowo
2 galaretki
owoce



Ciasto:  jajka, cukier, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną ubijamy mikserem. Masło siekamy z mąką wymieszaną z amoniakiem i łączymy ze zmiksowaną masą. Pieczemy oddzielnie w dużej blaszce 4 placki w temperaturze ok. 180 stopni. Pieczemy je około 15-20 min. Ciasto ogólnie wychodzi dość jasne.

Krem: jajka miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym. Mleko gotujemy z cukrem i masłem. Dodajemy jajka; i chwile gotujemy mieszając aby się nic nam nie przypaliło. Gorącą masą przekładamy placki i smarujemy wierzch. Schładzamy.

Galaretkę rozrabiamy w/g instrukcji na opakowaniu. Na cieście układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.

17 komentarzy:

  1. Zaciekawił mnie ten krem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie kuszące te aniołki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta :-) Mam ochotę podkraść kawałeczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak lekko, niewinnie i świeżo. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! Bardzo podoba mi sie przepis na krem, zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podane produkty na ciasto po zamieszaniu rozdzielić na 4 blachy?

    OdpowiedzUsuń
  7. tak, dokładnie. Ja upiekłam z trzech, ale polecam upiec z 4 tak jak powinno być, będa to dość cienkie placki

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo pieczemy ciasto? Będę dziś próbowała :-D mam nadzieję że się uda i będzie tak pyszny na jaki wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. pieczemy ok 15-20 minut, pierwsze piekłam nieco dłużej; trzeba sprawdzać. Ciasto ogólnie wychodzi jasne

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda, do kawy musi smakować idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis, aniołek wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne ciasto. Częstuję się :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetna nazwa! ciacho przywołuje lato:) rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawa nazwa i krem. Nie mogę uwierzyć, że pieczemy tylko 15-20 minut. Tak cudnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń