...jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam; zwarty a zarazem miękki, na kruchutkim spodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Przepis z książki "Najlepsze ciasta świata"...
spód:
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki zwykłego cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 miękkiego masła
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu na sernik
250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone
1 i 1/2 szklanki cukru
6-7 dużych jaj
sok i skórka z cytryny
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml tłustej śmietany 36%
rodzynki
cukier puder do posypania
spód: Piekarnik nagrzewamy do 200st. Składniki ciasta zagniatamy. Blachę (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno formy ciastem. Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
masa serowa: ser dwukrotnie mielimy. Następnie W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka; dokładnie ucierając; sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijamy w osobnym naczyniu. Powoli wlewamy białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.
Masę serową przelewamy na ostudzony spód. Posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, by część nam się zatopiła.
Sernik pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150st. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Pysznie się prezentuje!.
OdpowiedzUsuńSmakowity sernik :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, musiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, z dodatkiem mascarpone do twarogu, na pewno jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny spód :)
OdpowiedzUsuńjuz po zdjęciu widać, że jest pyszny! trzeba będzie zrobić:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOpis ciasta brzmi interesująco, a to jak wygląda to w pełni do mnie przemawia ;-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :). Mój mąż uwielbia serniki z rodzynkami :).
OdpowiedzUsuńKuszący, aż chce się sięgnąć po kawałek :)
OdpowiedzUsuńZawsze uwielbiałam seriki:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a ja tak dawno nie jadłam sernika, mniam :)
OdpowiedzUsuńWitam jakiego sera użyła pani do sernika - pytam ponieważ jest ogrom na półkach sklepowych a ja chciałabym taki sprawdzony (nazwa, firma)
OdpowiedzUsuńkupowałam biały ser w zaprzyjaźnionym sklepiku i tam jest biały ser tylko i wyłącznie z Czarnkowa.
OdpowiedzUsuńU mnie nr 1 to ostatnio sernik nowojorski, ale muszę spróbować Twojego :)
OdpowiedzUsuńOch, jak ja lubię serniki:)
OdpowiedzUsuńJaaaaaaaaaaaa... Ale super zestawienie !! Gałka do ciasta! Nie potrafię piec nic poza chlebami- ale takie zestawienie smaków jest intrygujące.........
OdpowiedzUsuńLubię serniki a ten wygląda smacznie i pięknie :-)
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam, a ten wygląda rewelacyjnie i ciężko będzie mi przestać na niego patrzeć i się oblizywać ;-)
OdpowiedzUsuńdostałam ślinotoku, zapisuję do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie uwielbiam kuchnię rosyjską! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniczki rosyjskie
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie serniki
OdpowiedzUsuńW moim domh sernik pod każdą postacią mile widziany, fajny pomysł na niego. Wypróbuję ❤️
OdpowiedzUsuńpolecam jak najbardziej bo jest pyszny!
Usuń