...a dziś polecam tureckie bułki Acma kształtem przypominające bajgle; posypane moją ulubioną czarnuszką. Przepyszne z wędliną, serkiem, pomidorem, ogórkiem czy też z dżemem.
Ja piekłam bułki z mlekiem i olejem w równych częściach, ale w niektórych przepisach był to stosunek 3/4 mleka + 1/4 oleju lub 1/2 mleka + 1/4 oleju + 1/4 wody. Piekłam z połowy porcji i wyszło mi 7 bułek...
Ja piekłam bułki z mlekiem i olejem w równych częściach, ale w niektórych przepisach był to stosunek 3/4 mleka + 1/4 oleju lub 1/2 mleka + 1/4 oleju + 1/4 wody. Piekłam z połowy porcji i wyszło mi 7 bułek...
200 ml oleju
200 ml letniego mleka
4 łyżki cukru
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko
600g mąki typ 550
Dodatkowo potrzebne są:4 łyżki cukru
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko
600g mąki typ 550
żółtko do posmarowania bułek
czarnuszka
1/4 stopionego masła
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek; wkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na ok 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 min do wyrośnięcia.
Wyjmujemy ciasto na stół dzielimy na kulki ja podzieliłam na 7 części. Ręką rozciągamy na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem; zwijamy i skręcamy. Z każdego wałeczka formujemy bułkę.
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170st przez około 20 minut.
Pięknie Ci się upiekły!
OdpowiedzUsuńPiekliśmy kiedyś zbiorowo tureckie simity, które są porównywane z bajglami. Acma z tego co widzę są podobne.
Ależ apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, są takie rumiane i delikatne <3
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają te bułeczki!
OdpowiedzUsuńPyszne bułki:) pamiętam je z wyjazdów do Turcji
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki.
OdpowiedzUsuńJakie fajne bułeczki! Aż się chce jeść :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne rogale, pięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńnie znałam ich, wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie i na pewno smakują wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne bułeczki. Z chęcią bym takie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki i bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis☺
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułki :) dziękuję za inspirację, jak zobaczyłem to muszę spróbować jak smakują :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńwyglądają tak pięknie i z czarnuszką: uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń