...babka serowa z lukrem i pistacjową posypką. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym smaku. Kremowy serek sprawia, że babka po upieczeniu jest wilgotna...
5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
20 dag miękkiego masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g serka kremowego (taki jak do kanapek)
Miękkie masło miksujemy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy, aż powstanie puszysty krem. Następnie dodajemy serek. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Na koniec stopniowo dodajemy przesiane maki z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, nie za długo tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej np kaszą manną foremki. Babkę pieczemy ok 45-55 min w temp 160st do suchego patyczka
Piękna :) widzę, że też myślisz już o świętach ;)
OdpowiedzUsuńPiękna , apetyczna i chce się ją schrupać ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie :-)
Przepiękna babka, bardzo fajny pomysł z pistacjami, które przełamują słodycz lukru :)
OdpowiedzUsuńCudna babeczka :) Takie ciasta lubię :)
OdpowiedzUsuńjaka pyszna:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę ją upiec!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńJak przepięknie wygląda! Na pewno smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńBabka z serkiem na pewno jest pyszna i bardziej wilgotna :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i kusząco:)
OdpowiedzUsuńPRZEPIĘKNE ZDJĘCIE
OdpowiedzUsuńTakiej baby jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńTa babka jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z twarogiem, są takie kremowe!
OdpowiedzUsuń