sobota, 8 kwietnia 2017

ciasto czekoladowe


...zwykłe, szybkie do zrobienia i całkiem smaczne ciasto czekoladowe. Ciasto to można z powodzeniem upiec w "babkowej" formie; ja piekłam z połowy porcji w jednej keksówce





3 szklanki mąki
1,5 szklanki drobnego cukru
1 szklanka czekolady w proszku / tartej czekolady
3-4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka oleju
2 szklanki wrzącej wody

polewa:
200 ml śmietanki 30%
200 g czekolady mlecznej lub z orzechami



Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, czekoladę i sól - dokładnie wszytko ze sobą mieszamy. Dodajemy jajka, olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy wrzącą wodę. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej masy.
Formę smarujemy masłem, posypujemy manną i Wlewamy ciasto. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka ok 45-50 min w 160-170 st. Upieczoną babeczkę wyciągamy z formy i czekamy, aż trochę wystygnie.

Polewa: śmietankę podgrzewamy na małym ogniu; czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dolewamy śmietankę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Polewą oblewamy ciasto



Źródło: "Kolorowe papilotki"

11 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia robisz, bo ciasto na pewno jest smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cudownie, że jest w tym cieście sproszkowana czekolada a nie kakao. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko co ma w sobie czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ciasta czekoladowe :) To wygląda mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne!
    Czekoladowe wypieki akceptuję bezdyskusyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam słabość do ciast czekoladowych, dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na takie ciasto zawsze sie pisze! przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne, właśnie mam ochotę na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniała babka a ta polewa tak apetycznie spływa.... zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń