...zwykłe, szybkie do zrobienia i całkiem smaczne ciasto czekoladowe. Ciasto to można z powodzeniem upiec w "babkowej" formie; ja piekłam z połowy porcji w jednej keksówce
3 szklanki mąki
1,5 szklanki drobnego cukru
1 szklanka czekolady w proszku / tartej czekolady
3-4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka oleju
2 szklanki wrzącej wody
polewa:
200 ml śmietanki 30%
200 g czekolady mlecznej lub z orzechami
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, czekoladę i sól - dokładnie wszytko ze sobą mieszamy. Dodajemy jajka, olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy wrzącą wodę. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej masy.
Formę smarujemy masłem, posypujemy manną i Wlewamy ciasto. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka ok 45-50 min w 160-170 st. Upieczoną babeczkę wyciągamy z formy i czekamy, aż trochę wystygnie.
Polewa: śmietankę podgrzewamy na małym ogniu; czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dolewamy śmietankę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Polewą oblewamy ciasto
Źródło: "Kolorowe papilotki"
Piękne zdjęcia robisz, bo ciasto na pewno jest smaczne :-)
OdpowiedzUsuńJak cudownie, że jest w tym cieście sproszkowana czekolada a nie kakao. Pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co ma w sobie czekoladę:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta czekoladowe :) To wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńCzekoladowe wypieki akceptuję bezdyskusyjnie.
Mam słabość do ciast czekoladowych, dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńNa takie ciasto zawsze sie pisze! przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudne, właśnie mam ochotę na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńwspaniała babka a ta polewa tak apetycznie spływa.... zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuń