...kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Sernik delikatny bardzo troszeczkę opadł, ale to nie szkodzi...
1 kg sera
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
10 jajek
1 duży budyń śmietankowy
rodzynki
2 łyżeczki esencji waniliowej
Piekarnik nagrzać do 230st. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmielić 2 razy.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać esencję waniliową i rodzynki obtoczone wcześniej w mące. Do masy serowej dodać pianę i delikatnie już łyżką wszystko wymieszać.
Całą masę przełożyć do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i tak piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec sernik około godziny.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Następnie uchylić i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut. Posypać cukrem pudrem bądź polukrować lukrem...
Cudownie wilgotny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały!!!!
OdpowiedzUsuńAle piękne zdjęcie to pewnie i smaczny też jest ;-)
OdpowiedzUsuńSerniczki są najlepsze! A Twój wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPo prostu rozpływa się w ustach!!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie mi uświadomiłaś, że dawno już sernika nie piekłam! też mam kilka do wypróbowania:) Twój wygląda idealnie:) serniki lubię opadać bynajmniej moje:)
OdpowiedzUsuńAleż świetnie wygląda ten serniczek. Akurat na taki deszczowy dzień :)
OdpowiedzUsuńJejku, jak ja dawno nie jadłam tradycyjnego sernika!
OdpowiedzUsuńKlasyczny i zawsze pyszny, też mam w najbliższych planach sernik, mam nadzieję, że wyjdzie równie udany, jak Twój :)
OdpowiedzUsuńmój kochany sernik :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mniejszej ilości jajek -8, ciekawa jestem efektu :)
OdpowiedzUsuńprosze dać znac jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńMój ulubiony, tylko ja go robię na kruchym spodzie :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńIle to gram "1 duży budyń śmietankowy"?
OdpowiedzUsuńCzy moze piec w prostokątnej blaszce (24 cm na 24 cm) zamiast w okrągłej tortownicy?
Dziekuje!
tak można na blaszce. A duży budyń ma 64g. Pozdrawiam
Usuń