...za te grzyby zabierałam się już ze 3 lata; zawsze przypominał mi się przepis już po czasie. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno; nadadzą się również do zapiekanek...
1 durszlak ugotowanych grzybów
1/2 kg cebuli
2-3 ząbki czosnku
3/4 szkl oleju
zalewa:
3/4 szklanki wody
2 łyżki ostrej papryki (można zmniejszyć ilość papryki)
1 łyżeczka chili (można pominąć)
5 łyżek cukru
6 łyżek octu 10%
5 łyżek pasty pomidorowej
Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, nieco posolić zagotować. Gotować ok 5-10 minut i odcedzić.
Do rondla wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka; pod koniec dodając posiekany czosnek. Wlać resztę oleju i dodać grzybki. Zmniejszyć ogień.
W tym czasie zrobić zalewę. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Do grzybów dodać gotującą się zalewę. Wymieszać chwilkę podgotować i natychmiast przekładać do słoików. Mocno zakręcić. Słoiki położyć na desce do góry nogami. Jeśli ktoś chce może dla pewności pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.
Źródło: "Kuchnia Aleex"
Nie znam tego przepisu , ale brzmi fajnie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja. Lubię grzyby, więc jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńGenialne. Wyglądem podobne do śledzi w pomidorach.
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne
Iza to zdjęcie jest mega! Aż chce się jeść :))))
OdpowiedzUsuńJeśli tylko mam grzyby w wystarczającej ilości, zawsze robię tę sałatkę z grzybów (bo pod taką nazwą u nas w domu występuje). Jest super przede wszystkim jako dodatek do wędlinki ale także na ciepło jako sos do makaronu a nawet jako dodatek do domowej pizzy.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńMoja koleżanka przywozi od teściowej z Kaszub...
Pozdrowienia.
Teraz ja się będę za nie zabierała, bo bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzybobrania, a w tym roku obrodziło!!! Pyszna propozycja na wykorzystanie grzybków :)
OdpowiedzUsuńaż muszę sprawdzić bo też robiłam grzyby w podobnej zalewie.. nie miałam pojęcia że jakąś nazwę mają:) bardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że grzybobranie się udało. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się robią
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńJak długo mogą stać w słoiku? Skoro jest cebula to chyba nie zbyt długo słyszałam . Dodałam jeszcze soli bo smak był mdły ale wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuńspokojnie do wiosny postoją, ja często robie sałatki do sloików z cebulą i są dobre jak otwieram
OdpowiedzUsuńTakie grzybki to dla mnie nowość :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne grzybki - pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, nie sa wcale za ostre, proporcje bardzo dobrze dobrane :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;))
UsuńTrochę mało słone
OdpowiedzUsuń