poniedziałek, 2 października 2017

kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką

...mam wrażenie, że to ciasto piekł już każdy. Ja jakoś długo się za nie zabierałam i pierwszy raz dopiero teraz i powiem szczerze, iż nie od razu przypadło mi do gustu lecz tak zasmakowało wszystkim wokoło że były dwie powtórki w jednym tygodniu...





ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek  

budyniowa pianka:
5 białek
1 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego (ja dałam te duże)
125 ml oleju
jeżyny



Z podanych składników zagniatamy ciasto; dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Większą część ciasta ścieramy na blachę (u mnie duża 24X35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15- 20 min. Spód studzimy.

Kiedy spód stygnie to w tym czasie ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Wsypujemy budyniowy proszek; ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.

Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy jeżyny. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy około 30 min w 180st na złoto. Po ostygnięciu posypujemy wierzch cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, chętnie porwałabym kawałek, albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ha! ja jeszcze nie! ale przyznaję, że też się przybieram od dłuższego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wspaniale :) Bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciasto!
    Muszę skorzystać z Twojego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto na pewno jest pyszne. Zwłaszcza ta budyniowa pianka mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że w końcu Ci się udało upiec to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta z jeżynami jeszcze nie jadłam, a te owoce bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to ciasto :) z jeżynami nie piekłam ale z malinkami jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń