sobota, 23 września 2017

grzyby po kaszubsku


...za te grzyby zabierałam się już ze 3 lata; zawsze przypominał mi się przepis już po czasie. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno; nadadzą się również do zapiekanek...




1 durszlak ugotowanych grzybów
1/2 kg cebuli
2-3 ząbki czosnku
3/4 szkl oleju

zalewa:
3/4 szklanki wody
2 łyżki ostrej papryki (można zmniejszyć ilość papryki)
1 łyżeczka chili (można pominąć)
5 łyżek cukru
6 łyżek octu 10%
5 łyżek pasty pomidorowej



Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, nieco posolić zagotować. Gotować ok 5-10 minut i odcedzić.

Do rondla wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka; pod koniec dodając posiekany czosnek. Wlać resztę oleju i dodać grzybki. Zmniejszyć ogień.

W tym czasie zrobić zalewę. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Do grzybów dodać gotującą się zalewę. Wymieszać chwilkę podgotować i natychmiast przekładać do słoików. Mocno zakręcić. Słoiki położyć na desce do góry nogami. Jeśli ktoś chce może dla pewności pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.


Źródło: "Kuchnia Aleex"

20 komentarzy:

  1. Nie znam tego przepisu , ale brzmi fajnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna propozycja. Lubię grzyby, więc jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne. Wyglądem podobne do śledzi w pomidorach.
    Muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Iza to zdjęcie jest mega! Aż chce się jeść :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli tylko mam grzyby w wystarczającej ilości, zawsze robię tę sałatkę z grzybów (bo pod taką nazwą u nas w domu występuje). Jest super przede wszystkim jako dodatek do wędlinki ale także na ciepło jako sos do makaronu a nawet jako dodatek do domowej pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i bardzo smaczne!
    Moja koleżanka przywozi od teściowej z Kaszub...
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz ja się będę za nie zabierała, bo bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam grzybobrania, a w tym roku obrodziło!!! Pyszna propozycja na wykorzystanie grzybków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. aż muszę sprawdzić bo też robiłam grzyby w podobnej zalewie.. nie miałam pojęcia że jakąś nazwę mają:) bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że grzybobranie się udało. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie się robią

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak długo mogą stać w słoiku? Skoro jest cebula to chyba nie zbyt długo słyszałam . Dodałam jeszcze soli bo smak był mdły ale wyszły pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. spokojnie do wiosny postoją, ja często robie sałatki do sloików z cebulą i są dobre jak otwieram

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie grzybki to dla mnie nowość :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne grzybki - pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis fajny, nie sa wcale za ostre, proporcje bardzo dobrze dobrane :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Trochę mało słone

    OdpowiedzUsuń