niedziela, 15 października 2017

kvæfjordkake - norweskie ciasto


...kvæfjordkake - norweskie ciasto z kremem budyniowym i bezą, posypaną migdałami. Ciasto bardzo smaczne a w szczególności posmakował mi krem budyniowy. Ogólnie ciasto wyszło mi dość wysokie, a wszystko przez to, że do bezy dodałam dodatkowo dwa białka które zostały mi od kremu...







ciasto:
150 g miękkiego masła
0,5 szkl cukru
4 żółtka
1 szkl mąki pszennej luksusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
szczypta soli

beza:
4 białka
3/4 szkl cukru
100 g migdałów w płatkach
szczypta soli

masa budyniowa;
400 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
75 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25 g masła
3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
125 ml śmietany kremówki



ciasto: Masło ubijamy z cukrem na puszystą  masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodajemy na przemian część mąki i mleko. oraz proszek i sól. Miksujemy nie za długo tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia- robiąc prostokąt ok 20x30 cm.

beza: Piekarnik nastawiamy na 180c . Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodajemy cukier. Bezę wykładamy na ciasto, posypujemy migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

krem: Do miski wbić żółtka oraz całe  jajko; dodać cukier, ekstrakt waniliowy oraz skrobię. Zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Mleko doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i bardzo powoli wlać do masy, miksując na wolnych obrotach. Masę przelać ponownie do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia.  Następnie dodać masło i wymieszać aż się rozpuści. Masę budyniową ostudzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać powoli do ostudzonego budyniu.

Ciasto przekroić na pół. Jedną połowę posmarować kremem budyniowym i przykryć drugą. Wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia.



Źródło: "I adore cinnamon"

15 komentarzy:

  1. O mamuniu, ależ bym sobie teraz zjadła kawałeczek takiego cuda... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już zdjęcie mi się podobało, a z opisu widzę, że je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto na pewno smakuje obłędnie :) Super do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie znałam go, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha , lubię cista z kremem budyniowym :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciacho zjadłabym z wielką chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  7. o takiego ciacha to by się zjadło

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znam tego ciasta, ale chętnie bym spróbowała, bo prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie :-) Mniaaaaaam

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne ciacho i ten cudowny, intensywny kolor!!!

    OdpowiedzUsuń