...kvæfjordkake - norweskie ciasto z kremem budyniowym i bezą, posypaną migdałami. Ciasto bardzo smaczne a w szczególności posmakował mi krem budyniowy. Ogólnie ciasto wyszło mi dość wysokie, a wszystko przez to, że do bezy dodałam dodatkowo dwa białka które zostały mi od kremu...
ciasto:
150 g miękkiego masła
0,5 szkl cukru
4 żółtka
1 szkl mąki pszennej luksusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
szczypta soli
beza:
4 białka
3/4 szkl cukru
100 g migdałów w płatkach
szczypta soli
masa budyniowa;
400 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
75 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25 g masła
3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
125 ml śmietany kremówki
ciasto: Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodajemy na przemian część mąki i mleko. oraz proszek i sól. Miksujemy nie za długo tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia- robiąc prostokąt ok 20x30 cm.
beza: Piekarnik nastawiamy na 180c . Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodajemy cukier. Bezę wykładamy na ciasto, posypujemy migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
krem: Do miski wbić żółtka oraz całe jajko; dodać cukier, ekstrakt waniliowy oraz skrobię. Zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Mleko doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i bardzo powoli wlać do masy, miksując na wolnych obrotach. Masę przelać ponownie do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia. Następnie dodać masło i wymieszać aż się rozpuści. Masę budyniową ostudzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać powoli do ostudzonego budyniu.
Ciasto przekroić na pół. Jedną połowę posmarować kremem budyniowym i przykryć drugą. Wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia.
Źródło: "I adore cinnamon"
O mamuniu, ależ bym sobie teraz zjadła kawałeczek takiego cuda... :)
OdpowiedzUsuńJuż zdjęcie mi się podobało, a z opisu widzę, że je lubię :)
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno smakuje obłędnie :) Super do kawki :)
OdpowiedzUsuńnie znałam go, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho!.
OdpowiedzUsuńPycha , lubię cista z kremem budyniowym :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho zjadłabym z wielką chęcią!
OdpowiedzUsuńo takiego ciacha to by się zjadło
OdpowiedzUsuńNie znam tego ciasta, ale chętnie bym spróbowała, bo prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAch wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności ☺
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :-) Mniaaaaaam
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą...
Bardzo apetyczne ciacho i ten cudowny, intensywny kolor!!!
OdpowiedzUsuń