...mięciutkie, puszyste oponki; ale tego samego dnia. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco twardsze, dlatego warto zrobić z połowy porcji tym bardziej , że robi się je błyskawicznie. Ja tak zrobiłam i wyszło mi 18 oponek wykrawanych "setką"...
300g twarogu
2 łyżki cukru
2 jajka
1 szklanka +2 łyżki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka esencji waniliowej
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Twaróg rozcieramy z cukrem i z jajkami. Dodajemy esencję oraz szklankę mąki wymieszaną z sodą. Wyrabiamy ciasto i razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę wsypać mąkę. Ciasto powinno być miękkie i luźne, ale nie klejące się do rąk.
Ciasto rozwałkowujemy na 8-10 mm i wykrawamy "setką" oponki robiąc małym kieliszkiem w środku dziurkę. Oponki smażymy z obu stron w rozgrzanym oleju, osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Pysznie wyglądają! Uwielbiam! :) )
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/buszujwkuchni/ :)
Wyglądają niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie serowe wypieki, desery czy inne słodkości!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi mega ochoty!!! Ostatnio smażyłam oponki serowe na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie a zwłaszcza jak jest ze serem :D Właśnie niedługo mam robić podobne słodkości :D
OdpowiedzUsuńO matko ale bym zjadła takich pyszności
OdpowiedzUsuńBardzo lubię
OdpowiedzUsuńAle one apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Faktycznie, najlepsze są od razu po przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńOponki serowe to zawsze mile widziany gość na słodkim stole :) Twoje wyszły idealne!
OdpowiedzUsuńTakie bym zjadla
OdpowiedzUsuń