...biszkopt z niezawodnego przepisu na "biszkopt rzucany". Do jednej części kremu jajecznego dodałam ajerkoniak; krem z jego dodatkiem bardzo mi zasmakował i żałuję, że nie zrobiłam go więcej
biszkopt:
5 jajek3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem:
5 żółtek
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 kostki masła
50-70 ml ajerkoniaku
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem
wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
krem: Żółtka
utrzeć z cukrami (cukier nie musi się do końca rozpuścić) dodać mąkę i
rozrobić z mlekiem, resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego
mleka ciągle mieszając ugotować budyń (należy uważać, żeby nam się nic
nie przypaliło)
Biszkopt przekroić na 3-4 części, nasączyć i przełożyć kremami. Dowolnie udekorować
*biszkopt i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej; ja tak zawsze robię
*Tort jest najsmaczniejszy jeśli co najmniej spędzi 24 godz w lodówce
Cudeńko!
OdpowiedzUsuńMi taki bardzo pasuje :)
OdpowiedzUsuńJa chyba w te świeta postawię na tort :)
OdpowiedzUsuńDodatek ajerkoniaku bardzo mi pasuje. Krem musi być znakomity:)
OdpowiedzUsuńJak z prawdziwej cukierni <3
OdpowiedzUsuńale piękny!
OdpowiedzUsuńBoski
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuńOjoj ale cudowny torcik :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem, istne cudo :)
OdpowiedzUsuńO matko! Tort prezentuje się megaaaa :) Super jest!
OdpowiedzUsuńGratuluję, tort wygląda konkursowo :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuńCo za rozkosz zjeść jego porcję...
Pysznie wygląda. Tez upraszaczam sobie i zazwyczaj w jednym dniu staram się nie robić wszystkiego. Dlatego przygotowanie kremu lub biszkoptu dzień wcześniej bardzo ułatwia sprawę :)
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały - nie tylko na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńwspaniały! uwielbiam takie ciasta z kremem no i uwielbiam ajerkoniak:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!! Kiedyś będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowny jest ten torcik, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniały ❤
OdpowiedzUsuń"Żółtka utrzeć z cukrami (cukier nie musi się do końca rozpuścić) dodać mąkę i rozrobić z mlekiem, resztę mleka." ...Zagotować??;)
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie:)
dzieki juz poprawiam ;) oczywiście że zagotowac umkneło mi
UsuńTaki tort to dopiero musi smakować:)
OdpowiedzUsuń