sobota, 31 marca 2018

kruche ciasteczka "Jajka" z dżemem morelowym


...kruchutkie ciasteczka z dżemem. Ja użyłam morelowego, ale może być każdy inny lub lemon curd. Z podanych składników wyszło mi 27 już gotowych złożonych ciastek. 


Radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych i dobrej zabawy w Dyngusa 






2 szklanki mąki pszennej
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody

dodatkowo: dżem morelowy
cukier puder do posypania ciasteczek




z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. (ciasto można sobie przygotować dzień wcześniej)

ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm, formą do ciastek w kształcie jajka wycinamy. W połowie ciastek wycinamy dziurkę nakrętką od butelki.

wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 190 stopniach 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

ciasteczka z wyciętą dziurką oprószamy cukrem pudrem, ciasteczka pełne smarujemy cienko dżemem. Na ciastka z dżemem nakładamy ciasteczka z dziurką

25 komentarzy:

  1. Piękne są. Uwielbiam te ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  2. CUDNE!!!
    Mam je w planach już kilka dobrych lat... Nawet foremki zakupiłam... :)

    Spokojnych Świat!
    x x x

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ❤
    Wesołych i rodzinnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne ciasteczka :) Radosnych i spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na półmetku świąt jajek mam dość, ale na pewno wrócę do tego przepisu za jakiś czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te ciastka nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze rewelacyjnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze są te ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepięknie, a smakują pewnie jeszcze lepiej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te jajeczka są przecudowne :D Aż szkoda, że nie zauważyłam ich tutaj wcześniej bo bardzo chętnie bym je zrobiła na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne, koniecznie muszę kupić foremki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasteczka!
    Zapisuję do zrobienia za rok...

    OdpowiedzUsuń
  12. Przeurocze te ciasteczka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. A widzisz, w wersji morelowej jeszcze nie próbowałam! One zawsze królują na moim stole :-)

    OdpowiedzUsuń