sobota, 25 sierpnia 2018

saudyjskie rożki z ciasta francuskiego



 ...rożki są przepyszne zdecydowanie do powtórzenia. Mleko w proszku i wodę można zamienić na szklankę mleka ale wtedy należny użyć trochę więcej cukru. Polewę zrobiłam z połowy porcji i było wystarczająco...






ciasto francuskie

nadzienie:
1,5 szklanki wody
5-6 dużych łyżek mleka w proszku
2 łyżeczki cukru
3 łyżki drobniutkiej kaszy manny
2 łyżki skrobi kukurydzianej ewentualnie ziemniaczanej
cukier waniliowy/laska wanilii
2 łyżki serka kremowego ale nie jest to konieczne

polewa:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
można dodać kilka kropli soku z cytryny

 


wodę rozrobić z mlekiem w proszku - zagotować ale nie do wrzenia; dodać cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną). Mieszać do zgęstnienia, najlepiej jeśli masa jest bardzo gęsta. Zdjąć z ognia, dodać  od razu serek. Wymieszać dokładnie i wystudzić.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10x10cm nałożyć nadzienie i dokładnie skleić, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować mlekiem lub żółtkiem jajka, ale nie koniecznie (ja nie smarowałam). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200st. aż rożki urosną i nabiorą rumianego koloru. Wyjąć i wystudzić.

Polewa: wodę, cukier  i sok z cytryny zagotowujemy, mieszamy aż troszkę zgęstnieje. Przestudzone  nieco rożki skrapiamy polewą; delikatnie bo mogą się rozpłynąć jak będzie za dużo.

  


30 komentarzy:

  1. Akurat kupiłam dzisiaj ciasto francuskie. Wspaniałe nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow they look amazing! Save me a piece, please :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Kradnę przepis i zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mateczko! Jak to musi smakować :) Porywam wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takich pyszności, ale wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie ciasto francuskie, a takie rożki chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajne!
    I wszystko zawsze mam w szafkach i lodówce.
    Muszę spróbować.
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakowicie one wyglądają. W sam raz do niedzielnej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis. Z pewnością z niego skorzystam. Bardzo intryguje mnie smak nadzienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne nadzienie, bardzo lubię ciasto francuskie, więc chętnie spróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podkradam jedno ciacho ;) Nadzienie z mlekiem w proszku musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności!
    Na pewno je przygotuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nadzienie - rewelacja! Muszę zapisać i przygotować na jakąś okazję :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wschodnie słodkości bywają wspaniałe! Rożki wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszniutkie muszą być, to nadzienie mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ pysznie wyglądają! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają bardzo smakowicie, a do tego łatwe do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Podobają mi się te pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie miałem czegoś takiego!

    OdpowiedzUsuń
  20. Iza, zrobiłam te rożki, wyszły suuuuper:)

    OdpowiedzUsuń