...rożki są przepyszne zdecydowanie do powtórzenia. Mleko w proszku i
wodę można zamienić na szklankę mleka ale wtedy należny użyć trochę
więcej cukru. Polewę zrobiłam z połowy porcji i było wystarczająco...
ciasto francuskie
nadzienie:
nadzienie:
1,5 szklanki wody
5-6 dużych łyżek mleka w proszku
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru
3 łyżki drobniutkiej kaszy manny
2 łyżki skrobi kukurydzianej ewentualnie ziemniaczanej
cukier waniliowy/laska wanilii
2 łyżki serka kremowego ale nie jest to konieczne
polewa:
2 łyżki skrobi kukurydzianej ewentualnie ziemniaczanej
cukier waniliowy/laska wanilii
2 łyżki serka kremowego ale nie jest to konieczne
polewa:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
można dodać kilka kropli soku z cytryny
1 szklanka cukru
można dodać kilka kropli soku z cytryny
wodę
rozrobić z mlekiem w proszku - zagotować ale nie do wrzenia; dodać
cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą (lub
ziemniaczaną). Mieszać do zgęstnienia, najlepiej jeśli masa jest bardzo
gęsta. Zdjąć z ognia, dodać od razu serek. Wymieszać dokładnie i
wystudzić.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10x10cm nałożyć nadzienie i dokładnie skleić, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować mlekiem lub żółtkiem jajka, ale nie koniecznie (ja nie smarowałam). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200st. aż rożki urosną i nabiorą rumianego koloru. Wyjąć i wystudzić.
Polewa: wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy, mieszamy aż troszkę zgęstnieje. Przestudzone nieco rożki skrapiamy polewą; delikatnie bo mogą się rozpłynąć jak będzie za dużo.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10x10cm nałożyć nadzienie i dokładnie skleić, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować mlekiem lub żółtkiem jajka, ale nie koniecznie (ja nie smarowałam). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200st. aż rożki urosną i nabiorą rumianego koloru. Wyjąć i wystudzić.
Polewa: wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy, mieszamy aż troszkę zgęstnieje. Przestudzone nieco rożki skrapiamy polewą; delikatnie bo mogą się rozpłynąć jak będzie za dużo.
źrodło: "Kuchnia arabska z polską nutą"
Akurat kupiłam dzisiaj ciasto francuskie. Wspaniałe nadzienie :)
OdpowiedzUsuńAle znakomity pomysł!
OdpowiedzUsuńwow they look amazing! Save me a piece, please :-))
OdpowiedzUsuńWow! Kradnę przepis i zrobię na pewno:)
OdpowiedzUsuńO, bardzo ciekawe nadzienie☺
OdpowiedzUsuńO mateczko! Jak to musi smakować :) Porywam wszystkie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich pyszności, ale wyglądają super :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ciasto francuskie, a takie rożki chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńAle fajne!
OdpowiedzUsuńI wszystko zawsze mam w szafkach i lodówce.
Muszę spróbować.
xxx
Ale smakowicie one wyglądają. W sam raz do niedzielnej kawki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Z pewnością z niego skorzystam. Bardzo intryguje mnie smak nadzienia:)
OdpowiedzUsuńFajne nadzienie, bardzo lubię ciasto francuskie, więc chętnie spróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPodkradam jedno ciacho ;) Nadzienie z mlekiem w proszku musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńdeser dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńNa pewno je przygotuję.
Nadzienie - rewelacja! Muszę zapisać i przygotować na jakąś okazję :-)
OdpowiedzUsuńWschodnie słodkości bywają wspaniałe! Rożki wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie muszą być, to nadzienie mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńmmmmmm.... wyglądają wspaniale <3
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wyglądają! Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie, a do tego łatwe do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńbeautiful and delicious !!
OdpowiedzUsuńCiekawe :-)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te pierożki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałem czegoś takiego!
OdpowiedzUsuńTo nadzienie jest obłędne!
OdpowiedzUsuńIza, zrobiłam te rożki, wyszły suuuuper:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały
UsuńAleż u Ciebie pysznie! :-) Muszę wpadać częściej ;-)
OdpowiedzUsuń