...jabłecznik z kokosową bezą to bardzo smaczne ciasto. Jabłecznik piekłam w blasze 23x26cm. ale można też na większej wtedy będziemy mieli bardziej cienki spód...
kruche ciasto:
2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl cukru
3 żółtka
1/2 łyżeczki soli
150g zimnego masła
nadzienie:
1,5 kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
beza:
3 białka
szczypta soli
3/4 szkl cukru
100g kokosowych wiórków
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Ja często wylepiam ciastem blachę i blachę z ciastem wstawiam do lodówki.
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny; jeśli mamy kwaśne można dodać też cukier do smaku. Gotujemy, aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukru, a na koniec wsypujemy kokosowe wiórki.
Ciasto które mamy już w blaszce posypujemy odrobinę bułką tartą, i wykładamy jabłka. Kokosową bezę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160oC na termoobiegu, pieczemy około przez 45 minut.
Źródło: "Co do jedzenia"
Ślicznie wygląda to ciasto, a kokosowa beza to rewelacyjny dodatek, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńThis looks so beautiful and tasty with the coconut.
OdpowiedzUsuńkokos i jabłka, po prostu pycha:)
OdpowiedzUsuńJabłeczniki to moje ulubione ciasta zaraz po sernikach :) Twój jabłecznik pysznie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć, że ten jabłecznik mną zawładnął!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda to ciasto. Połączenie jabłek i kokosu jest bardzo udane :)
OdpowiedzUsuńKochamy kokosa! A To ciasto musi być obłędne!
OdpowiedzUsuńCudowny jabłecznik! :) Cieszy oko, a jak musi cieszyć podniebienie! <3
OdpowiedzUsuńJestem smakoszem ciast z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej cukierni...
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na jabłecznik. A u mnie jabłek pod dostatkiem :)
OdpowiedzUsuńJaka mąkę najlepiej dodać? I w jakiej blaszce pięć.chodzi mi o wymiary blachy.
OdpowiedzUsuńja miałam małą blaszke 23x26cm a mąkę dodałam pszenną 450 czyli tortową
UsuńO matko! Porywał kawałek tego ciacha! Cudownie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho <3 Do weekendowej kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ciasto dla mnie. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju jabłeczniki i ubóstwiam kokos, więc proponowane połączenie jest idealne:)
OdpowiedzUsuńBoskie w każdym calu!!
OdpowiedzUsuńBajeczny jabłecznik!
OdpowiedzUsuńJabłka i kokos świetnie połączenie :)
OdpowiedzUsuńMeravigliosa! E chissà che bontà :)
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis, pycha☺
OdpowiedzUsuńThis cake looks perfect! I love that flavors combination!
OdpowiedzUsuńKokosowego jabłecznika nie jadłam, ale na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! Jak ja dawno nie robiłam jabłecznika! Koniecznie muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńMmm... jaka delikatna chmurka :D
OdpowiedzUsuńPołączenie jabłek i orzechów kokosowych jest niezwykłe dla mnie, ale bardzo skuteczne.
OdpowiedzUsuńMoje smaki :) Takie połączenie jest bardzo smaczne, a do tego jeszcze zdrowe :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka zrobiłaś na szarlotkę. A z kokosem musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWszystko co lubię razem,super połączenie :-)
OdpowiedzUsuńLooks very nice
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Uwielbiamy ciasta z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo delikatnie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńTen jabłecznik wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTo taka niebiańska szarlotka!
OdpowiedzUsuńRewelacja !!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta z jabłkami.
OdpowiedzUsuń