piątek, 31 sierpnia 2018

jabłecznik z kokosową bezą


...jabłecznik z kokosową bezą to bardzo smaczne ciasto. Jabłecznik piekłam w blasze 23x26cm. ale można też na większej wtedy będziemy mieli bardziej cienki spód...







kruche ciasto:
2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl cukru
3 żółtka
1/2 łyżeczki soli
150g zimnego masła

nadzienie:
1,5 kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

beza:
3 białka
szczypta soli
3/4 szkl cukru
100g kokosowych wiórków




Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Ja często wylepiam ciastem blachę i blachę z ciastem wstawiam do lodówki.

Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny; jeśli mamy kwaśne można dodać też cukier do smaku. Gotujemy, aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe.


Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukru, a na koniec wsypujemy kokosowe wiórki.


Ciasto które mamy już w blaszce posypujemy odrobinę bułką tartą, i wykładamy jabłka. Kokosową bezę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160oC na termoobiegu, pieczemy około przez 45 minut.




Źródło: "Co do jedzenia"

36 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda to ciasto, a kokosowa beza to rewelacyjny dodatek, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks so beautiful and tasty with the coconut.

    OdpowiedzUsuń
  3. kokos i jabłka, po prostu pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłeczniki to moje ulubione ciasta zaraz po sernikach :) Twój jabłecznik pysznie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie da się ukryć, że ten jabłecznik mną zawładnął!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wygląda to ciasto. Połączenie jabłek i kokosu jest bardzo udane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochamy kokosa! A To ciasto musi być obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny jabłecznik! :) Cieszy oko, a jak musi cieszyć podniebienie! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem smakoszem ciast z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak z najlepszej cukierni...

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na jabłecznik. A u mnie jabłek pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka mąkę najlepiej dodać? I w jakiej blaszce pięć.chodzi mi o wymiary blachy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam małą blaszke 23x26cm a mąkę dodałam pszenną 450 czyli tortową

      Usuń
  13. O matko! Porywał kawałek tego ciacha! Cudownie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ciacho <3 Do weekendowej kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdecydowanie ciasto dla mnie. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju jabłeczniki i ubóstwiam kokos, więc proponowane połączenie jest idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jabłka i kokos świetnie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Meravigliosa! E chissà che bontà :)

    OdpowiedzUsuń
  18. This cake looks perfect! I love that flavors combination!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kokosowego jabłecznika nie jadłam, ale na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pysznie wygląda! Jak ja dawno nie robiłam jabłecznika! Koniecznie muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmm... jaka delikatna chmurka :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Połączenie jabłek i orzechów kokosowych jest niezwykłe dla mnie, ale bardzo skuteczne.

    OdpowiedzUsuń
  23. Moje smaki :) Takie połączenie jest bardzo smaczne, a do tego jeszcze zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale mi smaka zrobiłaś na szarlotkę. A z kokosem musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wszystko co lubię razem,super połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiamy ciasta z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda bardzo delikatnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten jabłecznik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. To taka niebiańska szarlotka!

    OdpowiedzUsuń