...pyszny gotowany sernik przekładany kruchym ciastem u mnie w wersji z brzoskwiniami zalanymi również brzoskwiniową galaretką, ale zamiast tego można dać czekoladową polewę, także w wersji dla leniwych można zamiast kruchego ciasta użyć herbatników. Tak czy owak sernik polecam.
Do sernika możemy użyć sera z wiaderka jednak musi być sprawdzony dobrej jakości i zwarty, to ważne bo w przeciwnym razie może nie stężeć...
ciasto:
3 szkl mąki1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub dobrego serka „z wiaderka” musi być bardzo zwarty
170 g miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, następnie przekładamy je do formy 23x36cm i pieczemy 3 placki w temp 180st około 15-20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa: Żółtka, cukier, masło i ser miksujemy w dużym garnku. Garnek stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut, do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Proszek budyniowy i mąkę mieszamy z mlekiem, wlewamy do garnka z masą serową i znów około 5 minut gotujemy stale mieszając aby się nic nie przypaliło. Zestawiamy z gazu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Gorącą masą serową przekładamy placki; wierzchni placek smarujemy cienką warstwą aby był lekko pokryty. Wstawiamy do lodówki. Jak przestygnie układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącymi galaretkami.
Serniki uwielbiam pod każdą postacią :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie robiłam, wygląda wspaniale ☺
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. To Twój kolejny sernik, który musze zrobić ❤
OdpowiedzUsuńWow! Świetnie wygląda ten sernik :)
OdpowiedzUsuńThis looks gorgeous with that jelly fruit layer.
OdpowiedzUsuńMamma mia che meraviglia! E' un dolce stupendo che si mangia con gli occhi :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie serniczki! :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńRozkosznie musi smakować z dobrą kawą...
mam ślinotok aż do pasa! Mega :D:D:D
OdpowiedzUsuńMniam! Wyglada przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńKilkanaście lat chyba nie robiłam gotowanego sernika. U nas zawsze masę serową wylewało się na przecięty na 2 części biszkopt. Smak tego wypieku jest obłędny:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, aż trudno się oderwać od takiego widoku :)
OdpowiedzUsuńCudny ❤
OdpowiedzUsuńTak świeży! Uwielbiam brzoskwinie.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :-) Pyszności
OdpowiedzUsuńdziś taki sobie zrobię;)
OdpowiedzUsuńI don't understand the recipe but it looks like fantastic
OdpowiedzUsuńSernika gotowanego jeszcze nie jadłam. Czyli muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Muszę zrobić go przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentuje! Z chęcią zjadłabym kawałek takiego serniczka :)
OdpowiedzUsuńPiękne słoneczne letnie kolory <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto kochana :-) ja bardzo lubię sernik gotowany :-)
OdpowiedzUsuńAleż smacznie wygląda...ale jak na razie poczekam z pieczeniem ciast.
OdpowiedzUsuńOstatnio za dużo słodkości :)
Pyszny sernik, uwielbiam te gotowane
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio królują jabłka i szarlotki, ale narobiłaś mi smaka na sernik :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu serniki wszyscy bardzo lubią i często je robię. Kruche ciasto przełożone serem gotowanym jest bardzo smaczne. Idę czasami na skróty i robię jego szybszą wersję z herbatnikami :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Nigdy takiego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńZ galaretkę i owocami nie robiłam gotowanego sernika, ale to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń