czwartek, 20 września 2018

sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką


...pyszny gotowany sernik przekładany kruchym ciastem u mnie w wersji z brzoskwiniami zalanymi również brzoskwiniową galaretką, ale zamiast tego można dać czekoladową polewę, także w wersji dla leniwych można zamiast kruchego ciasta użyć herbatników. Tak czy owak sernik polecam. 
Do sernika możemy użyć sera z wiaderka jednak musi być sprawdzony dobrej jakości i  zwarty, to ważne bo w przeciwnym razie może nie stężeć...






ciasto:
3 szkl mąki
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru

Masa serowa:
1 kg sera zmielonego dwukrotnie lub dobrego serka „z wiaderka” musi być bardzo zwarty
170 g miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru pudru

dodatkowo:
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe




Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, następnie przekładamy je do formy 23x36cm i pieczemy 3 placki w temp 180st około 15-20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa serowa: Żółtka, cukier, masło i ser miksujemy w dużym garnku. Garnek stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut, do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Proszek budyniowy i mąkę mieszamy z mlekiem, wlewamy do garnka z masą serową i znów około 5 minut gotujemy stale mieszając aby się nic nie przypaliło. Zestawiamy z gazu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Gorącą masą serową przekładamy placki; wierzchni placek smarujemy cienką warstwą aby był lekko pokryty. Wstawiamy do lodówki. Jak przestygnie układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącymi galaretkami.





31 komentarzy:

  1. Serniki uwielbiam pod każdą postacią :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie robiłam, wygląda wspaniale ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie. To Twój kolejny sernik, który musze zrobić ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Świetnie wygląda ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks gorgeous with that jelly fruit layer.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mamma mia che meraviglia! E' un dolce stupendo che si mangia con gli occhi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały!
    Rozkosznie musi smakować z dobrą kawą...

    OdpowiedzUsuń
  8. mam ślinotok aż do pasa! Mega :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kilkanaście lat chyba nie robiłam gotowanego sernika. U nas zawsze masę serową wylewało się na przecięty na 2 części biszkopt. Smak tego wypieku jest obłędny:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda, aż trudno się oderwać od takiego widoku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak świeży! Uwielbiam brzoskwinie.

    OdpowiedzUsuń
  12. I don't understand the recipe but it looks like fantastic

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernika gotowanego jeszcze nie jadłam. Czyli muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale! Muszę zrobić go przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjnie się prezentuje! Z chęcią zjadłabym kawałek takiego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne słoneczne letnie kolory <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe ciasto kochana :-) ja bardzo lubię sernik gotowany :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ smacznie wygląda...ale jak na razie poczekam z pieczeniem ciast.
    Ostatnio za dużo słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie ostatnio królują jabłka i szarlotki, ale narobiłaś mi smaka na sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  20. U mnie w domu serniki wszyscy bardzo lubią i często je robię. Kruche ciasto przełożone serem gotowanym jest bardzo smaczne. Idę czasami na skróty i robię jego szybszą wersję z herbatnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo apetyczny serniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda bardzo apetycznie. Nigdy takiego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Z galaretkę i owocami nie robiłam gotowanego sernika, ale to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń