...macedońska pasta z pieczonej papryki i bakłażanów. Bardzo podobna do ajvaru z
ta różnicą iż do pindżuru dodajemy dodatkowo pomidory. Z podanych
składników wychodzi ok 20-22 słoiczków takich od musztardy...
5 kg papryki
4-5 papryczek chili2-3 główki czosnku
1 kg bakłażanów
1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
2 łyżki cukru
mały koncentrat pomidorowy
sól
2- 3 łyżki octu
pół szklanki oleju
Papryki, bakłażany układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok 30-40 min w 200st w połowie czasu papryki przewracamy na drugą stronę (najlepiej żeby były dobrze przypieczone) ja do piekarnika wkładam też połowę obranego czosnku.
Bakłażana wyjmujemy na blat, a papryki przekładamy do gara i przykrywamy pokrywką; odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy wrzucamy do garnka i na małym ogniu dusimy.
Kiedy papryka i bakłażan przestygnie obieramy ze skóry, i usuwamy z papryki nasiona. W tym miejscu warzywa możemy przekręcić przez maszynkę, lekko zblendować w blenderze; byleby nie na miazgę lub drobniutko posiekać nożem.
Rozdrobnione warzywa wrzucamy do garnka z pomidorami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, olej i ocet i pastę pomidorową. Dusimy wszystko na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż odparuje woda i pindżur będzie gęsty.
Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 10 minut od zagotowania się wody
Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu...
Ja również chętnie skorzystam z przepisu ❤
OdpowiedzUsuńIzaa - to moje smaki. Za papryką poszłabym na koniec świata, a Twoja pasta wygląda jak... "milion dolarów".
OdpowiedzUsuńAjvar bardzo lubię i wielokrotnie go przygotowywałam. Myślę, że pindżur też mi będzie smakował:)
OdpowiedzUsuńlooks absolutely beautiful! xo
OdpowiedzUsuńWhat a yummy sauce!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna pasta. Chętnie wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńMniam, wszystko co lubię :-)
OdpowiedzUsuńO mniam! Uwielbiam <3 Prezentuje się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńqualietta
Nigdy nie jadłam, ale patrząc na składniki to na pewno będzie mi smakować :)
OdpowiedzUsuńTo musi super smakować :) sezon na warzywa trwa, może zrobię :)
OdpowiedzUsuńTen kolor jest świetny! A jako że bardzo lubię pasty warzywne to chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor tej pasty:)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie moje smaki. Muszę koniecznie przygotować sobie taką pastę w przyszłym roku. Będzie pysznym dodatkiem do pieczywa i nie tylko.
OdpowiedzUsuńThis looks terrific! Love roasted peppers and eggplant, and they look like wonderful ingredients in this dish. This is a really great looking pasta sauce -- thanks!
OdpowiedzUsuńMniam! Miałam okazję taką próbować. Jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje :) Idealne połączenie składników.
OdpowiedzUsuńPrawdziwy rarytas!
OdpowiedzUsuńUna salsa favolosa!
OdpowiedzUsuńPasta bardzo mi podchodzi - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie pasty, a ta wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńGdzieś w stercie przepisów leży wydrukowany Twój przepis na pindżur. I czeka - muszę wreszcie zrobić :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie ja w tym tygodniu drugą turę robię ;)))
Usuń