czwartek, 27 września 2018

pindżur - macedońska pasta z pieczonej papryki, bakłażanów i pomidorów


...macedońska pasta z pieczonej papryki i bakłażanów. Bardzo podobna do ajvaru z ta różnicą iż do pindżuru dodajemy dodatkowo pomidory. Z podanych składników wychodzi ok 20-22 słoiczków takich od musztardy...






5 kg papryki
4-5 papryczek chili
2-3 główki czosnku
1 kg bakłażanów
1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
2 łyżki cukru
mały koncentrat pomidorowy
sól
2- 3 łyżki octu
pół szklanki oleju




Papryki, bakłażany układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok 30-40 min w 200st w połowie czasu papryki przewracamy na drugą stronę (najlepiej żeby były dobrze przypieczone) ja do piekarnika wkładam też połowę obranego czosnku.

Bakłażana wyjmujemy na blat, a papryki przekładamy do gara i przykrywamy pokrywką; odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy wrzucamy do garnka i na małym ogniu dusimy.

Kiedy papryka i bakłażan przestygnie obieramy ze skóry, i usuwamy z papryki nasiona. W tym miejscu warzywa możemy przekręcić przez maszynkę, lekko zblendować w blenderze; byleby nie na miazgę lub drobniutko posiekać nożem.

Rozdrobnione warzywa wrzucamy do garnka z pomidorami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, olej i ocet i pastę pomidorową. Dusimy wszystko na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż odparuje woda i pindżur będzie gęsty.

Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok 10 minut od zagotowania się wody




23 komentarze:

  1. Wygląda cudownie!
    Chętnie skorzystam z przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również chętnie skorzystam z przepisu ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Izaa - to moje smaki. Za papryką poszłabym na koniec świata, a Twoja pasta wygląda jak... "milion dolarów".

    OdpowiedzUsuń
  4. Ajvar bardzo lubię i wielokrotnie go przygotowywałam. Myślę, że pindżur też mi będzie smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna pasta. Chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, wszystko co lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam! Uwielbiam <3 Prezentuje się wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka!
    qualietta

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam, ale patrząc na składniki to na pewno będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To musi super smakować :) sezon na warzywa trwa, może zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten kolor jest świetny! A jako że bardzo lubię pasty warzywne to chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Absolutnie moje smaki. Muszę koniecznie przygotować sobie taką pastę w przyszłym roku. Będzie pysznym dodatkiem do pieczywa i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks terrific! Love roasted peppers and eggplant, and they look like wonderful ingredients in this dish. This is a really great looking pasta sauce -- thanks!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam! Miałam okazję taką próbować. Jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje :) Idealne połączenie składników.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pasta bardzo mi podchodzi - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam wszystkie pasty, a ta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń