...tort jest raczej z tych cięższych i w sam raz pasuje na jesień bądź zimę, z filiżanką kawy.
Ja
każdy blat tortu posmarowałam czeko-śliwką, ale można użyć samych
powideł śliwkowych. Biszkopt i bazę do kremu można sobie przygotować dzień wcześniej...
ciasto biszkoptowe:
4 jajka100g cukru
70g mąki pszennej
30g kakao
1 budyń czekoladowy
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem czekoladowy ze śliwkami:
2,5 szkl mleka3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 -3 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
200g masła
50g posiekanej gorzkiej czekolady
ok 3/4 szklanki suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
1/2 szklanki rumu
dodatkowo:
ok 5-6 łyżek czeko-śliwki
100 ml śmietany kremówki 30 %
100 g czekolady gorzkiej
ciasto: Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem (samo dno) Białka upijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mieszając już łyżką przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i budyń i delikatnie należy wmieszać. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 30-35 minut w 170st. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
krem: Pokrojone śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej na 2 godziny.
Odlewamy 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i posiekaną czekoladą. Mąki oraz kakao wsypujemy do garnuszka zalewamy mlekiem które zostawiliśmy; mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą; odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło na puch; dodajemy partiami budyń stale miksując. Na koniec dodajemy odsączone śliwki. Rumu który nam został z moczenia śliwek NIE WYLEWAMY!
Do rumu który został nam od moczenia śliwek nalewamy trochę herbaty i nasączamy częścią pierwszy blat biszkoptu. Smarujemy go 2-3 łyżkami czeko-śliwki; kładziemy tak około 3/4 kremu. Drugi blat smarujemy resztą czeko-śliwki. Kładziemy posmarowaną częścią do dołu.
Do małego garnuszka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i doprowadzić do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę,odstawiamy na 2 minuty. Potem mieszamy do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę studzimy do temperatury pokojowej i polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Cały torcik wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
wygląda po prostu wspaniale :)
OdpowiedzUsuńsooo delicious !
OdpowiedzUsuńWhat a luscious and delicious torte!
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńWow... arcydzieło :) Czekolada i śliwki w kremie świetnie smakują.
OdpowiedzUsuńPetarda :-) Wspaniały
OdpowiedzUsuńKochana cudownie wygląda i jestem pewna, że tak samo smakuje :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje,smakuje zapewne nieziemsko .Przy najbliższej okazji na pewno zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńNo Izunia ale zadałaś szyku! Genialny tort! Żal go jeść!
OdpowiedzUsuńBajeczny torcik! Kubki smakowe pracują od samego patrzenia na zdjęcie :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :) Cudo!
OdpowiedzUsuńWOW! it looks so delicious!
OdpowiedzUsuńBut why aren't you using some tool to make recipe cards for your recipes?
It would make your recipes look more professional and search friendly.
Here is a good one that you might like: https://www.recipesgenerator.com
Cudownie wyglada! No i musi smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńTorcik pierwsza klasa ;)
OdpowiedzUsuńTort wygląda rewelacyjnie, jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia ;)
OdpowiedzUsuńWow! Cudowny!
OdpowiedzUsuńCzekolada kocha się z gruszką.
Wow! Si mangia con gli occhi. Che meraviglia!
OdpowiedzUsuńPiękny! wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda przepysznie! Nie ma lepszego połączenia niż suszone śliwki i czekolada!
OdpowiedzUsuńCudny torcik, wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda lepiej niż torty z cukierni!
OdpowiedzUsuńAle piękny !!! <3
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńIdealny!
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńA co z tym kakao, które jest wymienione jako składniki kremu? Bo nigdzie nie widzę by było użyte
OdpowiedzUsuńjuż dopisuję kakao mieszamy z mlekiem i mąkami :)
UsuńNiestety biszkopt nie wyrasta, wychodzi płaski placek 😥
OdpowiedzUsuń