czwartek, 4 października 2018

tort czekoladowy z suszonymi śliwkami


...tort jest raczej z tych cięższych i w sam raz pasuje na jesień bądź zimę, z filiżanką kawy. 
Ja każdy blat tortu posmarowałam czeko-śliwką, ale można użyć samych powideł śliwkowych. Biszkopt i bazę do kremu można sobie przygotować dzień wcześniej...





ciasto biszkoptowe:
4 jajka
100g cukru
70g mąki pszennej
30g kakao
1 budyń czekoladowy
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem czekoladowy ze śliwkami:
2,5 szkl mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 -3 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
200g masła
50g posiekanej gorzkiej czekolady
ok 3/4 szklanki suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
1/2 szklanki rumu

dodatkowo:
ok 5-6 łyżek czeko-śliwki
100 ml śmietany kremówki 30 %
100 g czekolady gorzkiej




ciasto: Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem (samo dno) Białka upijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mieszając już łyżką przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i budyń i delikatnie należy wmieszać. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 30-35 minut w 170st. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

krem: Pokrojone śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej na 2 godziny.
Odlewamy 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i posiekaną czekoladą. Mąki oraz kakao wsypujemy do garnuszka zalewamy mlekiem które zostawiliśmy; mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą; odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło na puch; dodajemy partiami budyń stale miksując. Na koniec dodajemy odsączone śliwki. Rumu który nam został z moczenia śliwek NIE WYLEWAMY!

Do rumu który został nam od moczenia śliwek nalewamy trochę herbaty i nasączamy częścią pierwszy blat biszkoptu. Smarujemy go 2-3 łyżkami czeko-śliwki; kładziemy tak około 3/4 kremu. Drugi blat smarujemy resztą czeko-śliwki. Kładziemy posmarowaną częścią do dołu.

Do małego garnuszka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i doprowadzić do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę,odstawiamy na 2 minuty. Potem mieszamy do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę studzimy do temperatury pokojowej i polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Cały torcik wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.









30 komentarzy:

  1. wygląda po prostu wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow... arcydzieło :) Czekolada i śliwki w kremie świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana cudownie wygląda i jestem pewna, że tak samo smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje,smakuje zapewne nieziemsko .Przy najbliższej okazji na pewno zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No Izunia ale zadałaś szyku! Genialny tort! Żal go jeść!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajeczny torcik! Kubki smakowe pracują od samego patrzenia na zdjęcie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW! it looks so delicious!

    But why aren't you using some tool to make recipe cards for your recipes?
    It would make your recipes look more professional and search friendly.
    Here is a good one that you might like: https://www.recipesgenerator.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wyglada! No i musi smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort wygląda rewelacyjnie, jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Cudowny!
    Czekolada kocha się z gruszką.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow! Si mangia con gli occhi. Che meraviglia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tort wygląda przepysznie! Nie ma lepszego połączenia niż suszone śliwki i czekolada!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudny torcik, wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow! Wygląda lepiej niż torty z cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten tort wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A co z tym kakao, które jest wymienione jako składniki kremu? Bo nigdzie nie widzę by było użyte

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już dopisuję kakao mieszamy z mlekiem i mąkami :)

      Usuń