wtorek, 13 listopada 2018

śledzie gajowego


...śledzie gajowego to bardzo smaczne śledzie z grzybami, do sosu można dodać trochę pasty pomidorowej bardziej dla koloru, ale nie za dużo aby nie zdominowała ona smaku...






4 płaty śledziowe matjasy
1 duża cebula
garść suszonych grzybów
1 łyżka oleju
sól
pieprz
szczypta cynamonu
2 łyżki oleju
mała łyżeczka miodu




Pokrojoną cebulę należy zeszklić na oleju i posolić. Wcześniej wymoczone grzyby gotujemy przez pół godziny na małym ogniu do odparowania wody. Siekamy na dowolną grubość wedle upodobań, dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy chwilę na małym ogniu. Studzimy.

Następnie łączymy z olejem i miodem (do smaku - najlepiej dodawać stopniowo i próbować). Przyprawiamy małą szczyptą cynamonu

Wcześniej wymoczone śledzie (jeśli były zbyt słone) osuszamy, kroimy w paseczki i mieszamy z sosem grzybowym. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 dni.

25 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo kusząco, a i zdjęcie, że ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem, jakie śledziki znajdą się na wigilijnym stole.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie połączenie, prosto i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak przygotowane śledziki na pewno smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, na święta idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio jadałam śledzie z grzybami i bardzo przypadły mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ interesujący pomysł :) tak przygotowanych śledzi jeszcze nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis, takie śledzie na pewno smakowałyby mojemu mężowi :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam sledzie pod każdą postacią, Twoje wygladają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis na pyszne śledziki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny przepis!
    Śledzie uwielbiam, więc wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nadal nie przepadam za śledziami, ale może dla gości zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne śledziki! :) W takim wydaniu muszą smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super propozycja na śledzie "inaczej":)

    OdpowiedzUsuń
  15. Doskonała propozycja na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z chęcią wypróbuję ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  17. ja ze śledzi to najbardziej lubię takie w śmietanie:D

    OdpowiedzUsuń
  18. W sklepie już choinki, to dlaczego nie pomyśleć o pysznych śledziach, takich jak Twoje!

    OdpowiedzUsuń