środa, 7 listopada 2018

dyniowy tort z kremem z kaszy manny


...wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem z kaszy manny. Tort jest z tych co z powodzeniem poleżą dłuższy czas w lodówce i z każdym dniem jest smaczniejszy...






ciasto:
2,5 szkl mąki
4 jajka
około 1,5 szkl pure z dyni
1 szkl cukru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

krem:
150 g masła
3 szkl mleka (750ml)
12 łyżek kaszy manny
1 jajo
3/4 szklanki cukru pudru



 
ciasto: tak jak na muffinki mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki; w drugiej mokre. Dodajemy suche składniki do mokrych  i mieszamy. Przelewamy ciasto do dwóch tortownic 22cm i pieczemy w 170 st przez około 40 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.
 
krem:do zimnego mleka wsypujemy mannę, dodajemy jajko i gotujemy od czasu do czasu mieszając; aż manna zgęstnieje. Ugotowaną kaszę mannę schładzamy. Ucieramy na jednolitą masę miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mannę i ucieramy.

Ciasto przekładamy kremem i wkładamy do lodówki. 

30 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta z dynią, no i kremy z kaszy manny również :) Pyszny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam taki krem, ale nigdy nie używałam go do tortów, widzę, że robiłam błąd :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jeszcze nie widziałam takiego kremu,ale bardzo mi się podoba. Podkradam więc pomysł :). Cały tort rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kremem z kaszy manny przekładałam blaty z kruchego ciasta miodowego. Fajny pomysł na wykorzystanie go w torcie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego kremu jeszcze nie robiłam. Tort wygląda świetnie i kolor śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super i na pewno jest genialny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi genialnie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Un bien beau gâteau. Bravo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Torcik pięknie wygląda :) Uwielbiam wypieki z dodatkiem dyni i chętnie je robię. Krem z kaszy manny świetnie do smaku dyni pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pysznie wygląda. Uwielbiam kremy z kaszy manny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny! Uwielbiam dynię. Chętnie poczęstowałabym się takim tortem.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie wygląda! Z chęcią zjadłabym kawałek takiego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam i ciasta dyniowe i kremy grysikowe:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłam ciasta z dynią. Przepis zapisuje .Dziękuję za odwiedziny na moim blogu .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak wskazuje nazwa Twojego bloga: mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tort z kaszy manny? Takiego jeszcze nie jedliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie się prezentuje :-) Pyszny

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasta z dynią a Twoje wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy ktoś robił ten torcik? Można prosić o pinię? Czy na tortownicę w rozmiarze 26 mogę zrobić torcik z 1,5 porcji ciasta i masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić z półtorej porcji, ale przypraw nie dawałabym więcej ale to tylko piszę o sobie bo ja nie przepadam za tego typu przyprawami, choć gościom smakował ;)
      Co do kremu to nie jest konieczne robienie więcej bo mi zostalo sporo i cała góra tortu była udekorowana tymi rozetkami kremowymi

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za pomoc Izaa.

      Usuń
  21. Hello, I read your blogs like every week. Your story-telling style is witty,
    keep doing what you're doing!

    OdpowiedzUsuń
  22. Good info. Lucky me I ran across your blog by accident (stumbleupon).
    I have saved it for later!

    OdpowiedzUsuń