...wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem z kaszy manny. Tort jest z tych co z powodzeniem poleżą dłuższy czas w lodówce i z każdym dniem jest smaczniejszy...
ciasto:
2,5 szkl mąki
2,5 szkl mąki
4 jajka
około 1,5 szkl pure z dyni
1 szkl cukru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
krem:
150 g masła
3 szkl mleka (750ml)
12 łyżek kaszy manny
1 jajo
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
krem:
150 g masła
3 szkl mleka (750ml)
12 łyżek kaszy manny
1 jajo
3/4 szklanki cukru pudru
ciasto: tak jak na muffinki mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki; w drugiej mokre. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Przelewamy ciasto do dwóch tortownic 22cm i pieczemy w 170 st przez około 40 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.
krem:do zimnego mleka wsypujemy mannę, dodajemy jajko i gotujemy od czasu do czasu mieszając; aż manna zgęstnieje. Ugotowaną kaszę mannę schładzamy. Ucieramy na jednolitą masę miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mannę i ucieramy.
Ciasto przekładamy kremem i wkładamy do lodówki.
Ciasto przekładamy kremem i wkładamy do lodówki.
What a gorgeous layered cake!
OdpowiedzUsuńWspaniały :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z dynią, no i kremy z kaszy manny również :) Pyszny torcik :)
OdpowiedzUsuńZnam taki krem, ale nigdy nie używałam go do tortów, widzę, że robiłam błąd :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie widziałam takiego kremu,ale bardzo mi się podoba. Podkradam więc pomysł :). Cały tort rewelacja!
OdpowiedzUsuńKremem z kaszy manny przekładałam blaty z kruchego ciasta miodowego. Fajny pomysł na wykorzystanie go w torcie.
OdpowiedzUsuńTakiego kremu jeszcze nie robiłam. Tort wygląda świetnie i kolor śliczny :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i na pewno jest genialny w smaku :)
OdpowiedzUsuńMusi genialnie smakować :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńWspaniały tort!
OdpowiedzUsuńUn bien beau gâteau. Bravo.
OdpowiedzUsuńTorcik pięknie wygląda :) Uwielbiam wypieki z dodatkiem dyni i chętnie je robię. Krem z kaszy manny świetnie do smaku dyni pasuje.
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda. Uwielbiam kremy z kaszy manny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Uwielbiam dynię. Chętnie poczęstowałabym się takim tortem.
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Z chęcią zjadłabym kawałek takiego tortu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Uwielbiam i ciasta dyniowe i kremy grysikowe:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z dynią. Przepis zapisuje .Dziękuję za odwiedziny na moim blogu .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJak wskazuje nazwa Twojego bloga: mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńTort z kaszy manny? Takiego jeszcze nie jedliśmy :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :-) Pyszny
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z dynią a Twoje wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAleż on apetyczny :)
OdpowiedzUsuńCzy ktoś robił ten torcik? Można prosić o pinię? Czy na tortownicę w rozmiarze 26 mogę zrobić torcik z 1,5 porcji ciasta i masy?
OdpowiedzUsuńmożna zrobić z półtorej porcji, ale przypraw nie dawałabym więcej ale to tylko piszę o sobie bo ja nie przepadam za tego typu przyprawami, choć gościom smakował ;)
UsuńCo do kremu to nie jest konieczne robienie więcej bo mi zostalo sporo i cała góra tortu była udekorowana tymi rozetkami kremowymi
Bardzo dziękuję za pomoc Izaa.
UsuńHello, I read your blogs like every week. Your story-telling style is witty,
OdpowiedzUsuńkeep doing what you're doing!
Good info. Lucky me I ran across your blog by accident (stumbleupon).
OdpowiedzUsuńI have saved it for later!