...biszkopt budyniowy przełożony kremem kawowym i waniliowym, udekorowany bitą śmietaną. Za każdym razem staram się robić inny tort, ale ten mi tak bardzo
posmakował, że robiłam go już w tym roku trzy razy. Biszkopt jak i bazę do
kremu najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu. Biszkopt
przekładamy kremem dzień przed podaniem, jedynie bitą śmietana
dekorujemy w dniu podania...
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
krem:
4 żółtka
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 0,5 szkl
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła
dodatkowo:
laska wanilii
3 łyżki kawy
50ml wody
4 żółtka
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 0,5 szkl
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła
dodatkowo:
laska wanilii
3 łyżki kawy
50ml wody
nasączenie:
jak zwykle robię na oko ;) całości ma być ok 250ml (szklanka) a w tej szklance znajduje się: wódka i mleko w dowolnych proporcjach
jak zwykle robię na oko ;) całości ma być ok 250ml (szklanka) a w tej szklance znajduje się: wódka i mleko w dowolnych proporcjach
do dekoracji:
200 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
krem: Mąkę rozrabiamy w 0,5 szkl mleka. Do 1,5 szklanki mleka dodajemy roztrzepane żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, tak aby powstał budyń. Studzimy. To bardzo ważne, żeby budyń był zimny (ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej)
krem: Mąkę rozrabiamy w 0,5 szkl mleka. Do 1,5 szklanki mleka dodajemy roztrzepane żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, tak aby powstał budyń. Studzimy. To bardzo ważne, żeby budyń był zimny (ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej)
Miękkie masło ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce budyniu stale ucierając. Krem dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii , a do drugiej zaparzoną, przestudzoną kawę razem z fusami.
Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączamy i przekładamy kremami. Wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii , a do drugiej zaparzoną, przestudzoną kawę razem z fusami.
Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączamy i przekładamy kremami. Wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Wierzch przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną.
Wygląda tak smakowicie!!!
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńI taki romantyczny...
Piękny tort i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńjest przepiękny :)
OdpowiedzUsuńIza ale kusisz! Tort wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńThis looks spectacular!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i te warstwy <3
OdpowiedzUsuńWspaniały. Muszę go zrobić <3
OdpowiedzUsuńComplimenti! Che meraviglia! :*
OdpowiedzUsuńOj, ale cudnie...
OdpowiedzUsuńPiękny tort, wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńTort niczym z wystawy <3
OdpowiedzUsuńRewelacyjny torcik, aż je się oczami :-)
OdpowiedzUsuńWidać, że masz rękę do ciast. Biszkopt żółciutki i jaki wyrośnięty! :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego :-)
OdpowiedzUsuńChoć robię sporo tortów i piekłam mnóstwo różnych biszkoptów, to z budyniem jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńTwój tort wygląda wspaniale.
Pozdrawiam:)
Cudo☺
OdpowiedzUsuńWow, this looks SO good! Great job -- thanks.
OdpowiedzUsuńAw, I can't speak Polish (I think that's the language) so I can't understand what they're saying. Nonetheless I love how the top of this cake looks, reminds me of roasted marshmallows. :)
OdpowiedzUsuń
UsuńThank you;) and whipped cream is on top
Wygląda wspaniale ❤
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ❤
OdpowiedzUsuńIt looks delicious! I love all those good layers and the pretty color!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny torcik!!
OdpowiedzUsuńmagnifique vraiment un régal
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTorcik jak malowany. Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńCudowny i apetyczny torcik!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, chciałoby się spróbować.
OdpowiedzUsuńObłędny, po prostu cudo ;-d
OdpowiedzUsuń