środa, 28 listopada 2018

tort z waniliowo-kawowym kremem


...biszkopt budyniowy przełożony kremem kawowym i waniliowym, udekorowany bitą śmietaną. Za każdym razem staram się robić inny tort, ale ten mi tak bardzo posmakował, że robiłam go już w tym roku trzy razy. Biszkopt jak i bazę do kremu najlepiej przygotować dzień przed  składaniem tortu. Biszkopt przekładamy kremem dzień przed podaniem, jedynie bitą śmietana dekorujemy w dniu podania...







biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
 
krem:
4 żółtka
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 0,5 szkl
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła

dodatkowo:
laska wanilii
3 łyżki kawy
50ml wody

nasączenie:
jak zwykle robię na oko ;) całości ma być ok 250ml (szklanka) a w tej szklance znajduje się: wódka i mleko w dowolnych proporcjach

do dekoracji:
200 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru



 
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

krem:  Mąkę rozrabiamy w 0,5 szkl mleka. Do 1,5 szklanki mleka dodajemy roztrzepane żółtka, cukier i cukier waniliowy.  Zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, tak aby powstał budyń. Studzimy. To bardzo ważne, żeby budyń był zimny (ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej) 
Miękkie masło ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce budyniu stale ucierając. Krem dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii , a do drugiej zaparzoną, przestudzoną kawę razem z fusami.

Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączamy i przekładamy kremami. Wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
 
Wierzch przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną.






30 komentarzy:

  1. Cudowny!
    I taki romantyczny...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny tort i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iza ale kusisz! Tort wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie i te warstwy <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały. Muszę go zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny tort, wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny torcik, aż je się oczami :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widać, że masz rękę do ciast. Biszkopt żółciutki i jaki wyrośnięty! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Choć robię sporo tortów i piekłam mnóstwo różnych biszkoptów, to z budyniem jeszcze nie próbowałam.
    Twój tort wygląda wspaniale.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, this looks SO good! Great job -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aw, I can't speak Polish (I think that's the language) so I can't understand what they're saying. Nonetheless I love how the top of this cake looks, reminds me of roasted marshmallows. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. It looks delicious! I love all those good layers and the pretty color!

    OdpowiedzUsuń
  13. magnifique vraiment un régal
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  14. Torcik jak malowany. Piękny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda idealnie, chciałoby się spróbować.

    OdpowiedzUsuń