...ciasto pochodzi z północnych rejonów Podkarpacia. Niby składniki proste a
ciasto jest przepyszne . Składa się z warstw: kruche jasne ciasto,
powidła śliwkowe piana z białek, warstwa kakaowego kruchego ciasta
starta na tarce, orzechami z rodzynkami, i na wierzchu starte jasne
ciasto. Przepis pochodzi z bloga "Trzeci talerz"...
600 g mąki
300 g margaryny
6 jajek – białka i żółtka osobno
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
220 g cukru ( 1 szklanka)
100 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
słoik powideł śliwkowych
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek
300 g margaryny
6 jajek – białka i żółtka osobno
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
220 g cukru ( 1 szklanka)
100 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
słoik powideł śliwkowych
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek
Z mąki, margaryny, żółtek, cukru zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3
części. Do pierwszej części dodajemy kwaśną śmietanę, do drugiej kakao, a trzecią zostawiamy taką jaka jest. Ciasta owijamy w folię i porządnie schładzamy w lodówce bądź zamrażalce.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i
przenosimy rozwałkowane ciasto z dodatkiem śmietany. Smarujemy powidłami, na nie wykładamy połowę piany z białek.
Na białka ścieramy na tarce o grubych oczkach
ciemne ciasto. Na to wykładamy pozostałą pianę z białek, posypujemy
orzechami i rodzynkami i na wierzch ścieramy trzecią część kruchego
ciasta.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane i chrupiące. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
I am drooling over that thick layer of streusel :-)
OdpowiedzUsuńI love streusel, looks delicious!
OdpowiedzUsuńSuper to ciasto, kruszonka i powidła śliwkowe to pyszne zestawienie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna i z pewnością smaczna opcja na ciasto. Pokażę Mamie - ciekawe co powie. Może w tym roku zrobimy na Święta ;)
OdpowiedzUsuńKruche w takiej wersji pyszota :-)
OdpowiedzUsuńPiekę podobne z jabłkami z kompotu. Jest pyszne. Dodatek orzechów z pewnością sprawia, że Twoja wersja jest jeszcze smaczniejsza:)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie. Chętnie wypróbuję przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńMatko,aż się ośliniłam jak przeczytałam składniki. Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda :-) mniam. Oj zjadłabym duży kawałek teraz :-)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciasta z kruszonką :D A do tego orzechy i powidła to już w ogóle miazga :)
OdpowiedzUsuńTakie przepisu jeszcze nie widziałam. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba i zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuńPyszności, kruszonka i powidła śliwkowe, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo świątecznie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńCoś w rodzaju pleśniaka :)
OdpowiedzUsuńPysznie 😊
OdpowiedzUsuńOj wygląda tak smacznie, że aż mam ochotę na kawałeczek :))
OdpowiedzUsuńMoje smaki i to jeszcze z kruszonką. Jadłabym... :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho musi być pyszne! Aże ślinka cieknie na jego widok ❤
OdpowiedzUsuńNiesamowita ta kruszonka i jaka ciekawa nazwa. Pycha :-)
OdpowiedzUsuńCoś jak pleśniak tylko z orzechami, pycha ;-d
OdpowiedzUsuńZnamy to ciasto.Piekła je nasza Mama.My też je pieczemy.Tradycyjnie z dżemem agrestowym.Jest pyszne:)pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuń