wtorek, 11 grudnia 2018

kruszonka lasowiacka


...ciasto pochodzi z północnych rejonów Podkarpacia. Niby składniki proste a ciasto jest przepyszne . Składa się z warstw: kruche jasne ciasto, powidła śliwkowe piana z białek, warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, orzechami z rodzynkami, i na wierzchu starte jasne ciasto. Przepis pochodzi z bloga "Trzeci talerz"...







600 g mąki
300 g margaryny
6 jajek – białka i żółtka osobno
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
220 g cukru ( 1 szklanka)
100 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
słoik powideł śliwkowych
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek




Z mąki, margaryny, żółtek, cukru zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Do pierwszej części dodajemy kwaśną śmietanę, do drugiej kakao, a trzecią zostawiamy taką jaka jest. Ciasta owijamy w folię i porządnie schładzamy w lodówce bądź zamrażalce.

Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia  i  przenosimy rozwałkowane ciasto z dodatkiem śmietany. Smarujemy powidłami, na nie wykładamy połowę piany z białek.

Na białka ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na to wykładamy pozostałą pianę z białek, posypujemy orzechami i rodzynkami i na wierzch ścieramy trzecią część kruchego ciasta.

Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane i chrupiące. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

23 komentarze:

  1. I am drooling over that thick layer of streusel :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I love streusel, looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super to ciasto, kruszonka i powidła śliwkowe to pyszne zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna i z pewnością smaczna opcja na ciasto. Pokażę Mamie - ciekawe co powie. Może w tym roku zrobimy na Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruche w takiej wersji pyszota :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekę podobne z jabłkami z kompotu. Jest pyszne. Dodatek orzechów z pewnością sprawia, że Twoja wersja jest jeszcze smaczniejsza:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niezwykle smakowicie. Chętnie wypróbuję przepis na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Matko,aż się ośliniłam jak przeczytałam składniki. Moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetycznie wygląda :-) mniam. Oj zjadłabym duży kawałek teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiamy ciasta z kruszonką :D A do tego orzechy i powidła to już w ogóle miazga :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie przepisu jeszcze nie widziałam. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi się podoba i zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności, kruszonka i powidła śliwkowe, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo świątecznie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj wygląda tak smacznie, że aż mam ochotę na kawałeczek :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje smaki i to jeszcze z kruszonką. Jadłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciacho musi być pyszne! Aże ślinka cieknie na jego widok ❤

    OdpowiedzUsuń
  18. Niesamowita ta kruszonka i jaka ciekawa nazwa. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Coś jak pleśniak tylko z orzechami, pycha ;-d

    OdpowiedzUsuń
  20. Znamy to ciasto.Piekła je nasza Mama.My też je pieczemy.Tradycyjnie z dżemem agrestowym.Jest pyszne:)pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń