...skoleboller – przepyszne i mięciutkie norweskie bułeczki drożdżowe z domowym budyniem. Domowy budyń można zastąpić sklepowym; ale polecam jednak zrobić z tego przepisu bo jest pyszny. Z przepisu wychodzi ok 14 bułek.
ciasto:
325 ml mleka 3,2%50g masła
3 szkl mąki pszennej
75 g cukru
1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
pół łyżeczki soli
30g drożdży
1 jajko
masa budyniowa:
4 żółtka40 g mąki ziemniaczanej
500 ml mleka 3,2%
75 g cukru
lukier:
1,5 szklanki cukru pudru2 łyżki gorącej wody
wiórki kokosowe, do oprószenia
Mąkę przesiewamy do miski. robimy dołek wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i zalewamy pół szkl ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie do garnka przekładamy masło, roztapiamy; dolewamy resztę mleka i cukier podgrzewamy razem przez chwilę. Całość wlewamy do mąki z drożdżami i dodajemy sól oraz kardamon, roztrzepane jajko.Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne; na początku będzie dość rzadkie, ale z czasem wszystko ładnie powinno się wyrobić. W razie potrzeby można dosypać 2-3 łyżki mąki – nie więcej. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około godzinę).
W międzyczasie przygotowujemy budyń: w niewielkim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy 100 ml mleka oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje, wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, cały czas mieszając do zgęstnienia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w pewnych odległościach na dwóch wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po około 30 minutach, gdy bułeczki zwiększą swą objętość, na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. W mące zanurzamy dno szklanki i za jego pomocą robimy w każdej bułeczce wgłębienie – dociskamy dość mocno. Przygotowane wgłębienie wypełniamy budyniem. Bułeczki pieczemy do lekkiego zrumienienia przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Do naczynia wsypujemy cukier. Dodajemy gorącą wodę i za pomocą drewnianej pałki rozcieramy całość na lukier. Lukrem dekorujemy bułeczki. Od razu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Źródło: "Smaki na talerzu"
Pychota!
OdpowiedzUsuńNigdy nie mieliśmy okazji spróbować takich drożdżówek, ale wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPiękne aż szkoda jeść :-)
OdpowiedzUsuńThey look so inviting and delicious!
OdpowiedzUsuńPycha, pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTakich pięknych nigdzie nie kupi :)
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżówki! Wyglądają niezwykle apetycznie <3
OdpowiedzUsuńKupowane bardzo mi smakowały, ale sama ich jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki wyglądają obłędnie w Twoim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super, aż szkoda je zjadać :-)
OdpowiedzUsuńO, jakie świetne! Już je lubię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńUwielbiam z budyniem!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi na nie ochoty.
OdpowiedzUsuńJak z cukierni. Napewno pyszne! Zjadłabym:-)
OdpowiedzUsuńJak z cukierni. Napewno pyszne! Zjadłabym:-)
OdpowiedzUsuńpysznie sie prezentują :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki+ budyń to dla mnie połączenie idealne ❤
OdpowiedzUsuńKochana ale one cudownie wyglądają :-) porywam jedną do kawki :-)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają bardzo smakowicie :) Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńO mniam, uwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiamy drożdżówki z kruszonką ale mimo, że te są bez to też zjadłybyśmy z chęcią :D
OdpowiedzUsuńdrożdżówki z budyniem-pycha;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńO wow! Są naprawdę cudowne!!! Iza Ty to masz talent :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i prawdziwie skandynawskie, z kardamonem :-)
OdpowiedzUsuńAle piękne Ci wyszły:) Bardzo je lubię i kiedyś muszę zrobić je ponownie :)
OdpowiedzUsuńWow..na sam widok ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńWszystkie kupne mogą się schować :)
OdpowiedzUsuń