...biszkopt, krem ananasowy, miodowe ciasto, bita śmietana i galaretka...ciasto bardzo smaczne i podzielne. Wychodzi wysokie zdecydowanie na dużą blachę 25x36cm. Choć lista składników nieco długa i wydaje
się czasochłonne to takie aż tak bardzo nie je jest. Najlepiej zrobić dwa dni
wcześniej. Przepis z bloga "Moje Ciacho"
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
ciasto miodowe:
1 i 3/4 szkl mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
1/4 margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa ananasowa:
1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
3–4 łyżki cukru
100g masła
1 puszka ananasów
1 szklana syropu po ananasach (jak jest mało to uzupełniamy wodą)
1 szklanka wody
bita śmietana:
500ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
dodatkowo:
2 galaretki pomarańczowe na wierzch ciasta.
owoce do dekoracji np. ananasy, banany
biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia się obu składników. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.
ciasto miodowe: Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”. Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.
masa ananasowa: Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu. Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Krem przykryć ciastem miodowym.
bita śmietana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.
Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
ciasto miodowe:
1 i 3/4 szkl mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
1/4 margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa ananasowa:
1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
3–4 łyżki cukru
100g masła
1 puszka ananasów
1 szklana syropu po ananasach (jak jest mało to uzupełniamy wodą)
1 szklanka wody
bita śmietana:
500ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
dodatkowo:
2 galaretki pomarańczowe na wierzch ciasta.
owoce do dekoracji np. ananasy, banany
biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia się obu składników. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.
ciasto miodowe: Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”. Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.
masa ananasowa: Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu. Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Krem przykryć ciastem miodowym.
bita śmietana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.
Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).
Nie przepadam za ananasem ale Twoje ciasto wyglada genialnie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda genialnie. Uwielbiam ciasta miodowe. Pozdrawiam.
Usuńno cóż wypada mi tylko powtórzyć- mniam, mniam;)
OdpowiedzUsuńma wszystko to co lubię i wygląda obłędnie:)
Uwielbiam takie przekładańce. Ananas zawsze kojarzy mi się z latem, relaksem, totalnym luzem, więc spałaszowanie choć kawałeczka hawany byłoby wielką przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to ciasto, kojarzy mi się z latem i wakacjami :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje. Smaki też do siebie pasują. Nic tylko upiec :)
OdpowiedzUsuńwow Look at all those gorgeous layers! Wish I could taste a slice now :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie to ciacho,smaki grają jak trzeba,wpraszam się na kawę ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :) Uwielbiam ananasa :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda :) Miód i ananas to zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuńO mniam, do zrobienia ☺
OdpowiedzUsuńTakie prawdziwie letnie ciacho :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto Iza!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto imieninowe - wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńIza, zrobiłaś tak apetyczne zdjęcie, że mam ochotę wgryź się w nie przez monitor;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne to ciasto. Muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńI love this looks sooooo beautiful!!!
OdpowiedzUsuńAle kusisz! Ciasto wygląda obłędnie ❤
OdpowiedzUsuńHawana czy nie, wygląda niebiańsko :) ale bym sobie zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńBede robic w przyszlym tygodniu na urodziny syna. Wyglada obłędnie
OdpowiedzUsuńYum, this looks absolutely delicious!! I wish I had a piece right now!! Have a great weekend :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
It seems so delicious! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Fantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho, mniam ;-D
OdpowiedzUsuńLenistwo wrodzone mnie przeszkadza przed porabianiem takowych...
OdpowiedzUsuńA lubię, oj lubię...
Bardzo malownicze!
:)
Czy ciasto miodowe zrobić np. dzień wcześniej? nie będzie za twarde jeśli zrobię wszystko za jednym razem do podania w tym samym dniu?
OdpowiedzUsuńciasto miodowe można upiec wcześniej;
UsuńCiasto nie będzie twarde ale wszystko lepiej będzie się trzymało jak zlożymy ciasto chociaż dzień wcześniej
Skusiłam się, już się chłodzi. Zobaczymy jutro co mi z tego wyszło ♥️
OdpowiedzUsuńmam nadzieję ze będzie smakowało
Usuń