niedziela, 17 marca 2019

hawana - ciasto z ananasem i bitą śmietaną


...biszkopt, krem ananasowy, miodowe ciasto, bita śmietana i galaretka...ciasto bardzo smaczne i podzielne. Wychodzi wysokie zdecydowanie na dużą blachę 25x36cm. Choć lista składników nieco długa i wydaje się czasochłonne to takie aż tak bardzo nie je jest. Najlepiej zrobić dwa dni wcześniej. Przepis z bloga "Moje Ciacho







biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
  
ciasto miodowe:
1 i 3/4 szkl mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
1/4 margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
  
masa ananasowa:
1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
3–4 łyżki cukru
100g masła
1 puszka ananasów
1 szklana syropu po ananasach (jak jest mało to uzupełniamy wodą)
1 szklanka wody
  
bita śmietana:
500ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
  
dodatkowo:
2 galaretki pomarańczowe na wierzch ciasta.
owoce do dekoracji np. ananasy, banany




biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować do połączenia się obu składników. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

ciasto miodowe: Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”. Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.

masa ananasowa: Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu. Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Krem przykryć ciastem miodowym.

bita śmietana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.

Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).

28 komentarzy:

  1. Nie przepadam za ananasem ale Twoje ciasto wyglada genialnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no cóż wypada mi tylko powtórzyć- mniam, mniam;)
    ma wszystko to co lubię i wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie przekładańce. Ananas zawsze kojarzy mi się z latem, relaksem, totalnym luzem, więc spałaszowanie choć kawałeczka hawany byłoby wielką przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda to ciasto, kojarzy mi się z latem i wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie się prezentuje. Smaki też do siebie pasują. Nic tylko upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow Look at all those gorgeous layers! Wish I could taste a slice now :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie to ciacho,smaki grają jak trzeba,wpraszam się na kawę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda :) Uwielbiam ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjnie wygląda :) Miód i ananas to zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie prawdziwie letnie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne ciasto imieninowe - wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Iza, zrobiłaś tak apetyczne zdjęcie, że mam ochotę wgryź się w nie przez monitor;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjne to ciasto. Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love this looks sooooo beautiful!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale kusisz! Ciasto wygląda obłędnie ❤

    OdpowiedzUsuń
  16. Hawana czy nie, wygląda niebiańsko :) ale bym sobie zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bede robic w przyszlym tygodniu na urodziny syna. Wyglada obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  18. Yum, this looks absolutely delicious!! I wish I had a piece right now!! Have a great weekend :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjne ciacho, mniam ;-D

    OdpowiedzUsuń
  20. Lenistwo wrodzone mnie przeszkadza przed porabianiem takowych...
    A lubię, oj lubię...
    Bardzo malownicze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy ciasto miodowe zrobić np. dzień wcześniej? nie będzie za twarde jeśli zrobię wszystko za jednym razem do podania w tym samym dniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto miodowe można upiec wcześniej;
      Ciasto nie będzie twarde ale wszystko lepiej będzie się trzymało jak zlożymy ciasto chociaż dzień wcześniej

      Usuń