sobota, 27 kwietnia 2019

jagodowa panna cotta


...bardzo lubię panna cottę i dość często robię ją w przeróżnych wersjach. Tym razem jagodowa panna cotta. 
Z podanych proporcji wychodzą cztery desery...






250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
250 ml pełnego mleka
150 g jagód
80 g cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku

do dekoracji:
200 g śmietany 30%
jagody




Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Jagody zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko jeśli chcecie ale nie jest to konieczne.
 
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać zmiksowane jagody; Zagotować i szybko zestawić z ognia. Następnie dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać. 

Mieszankę wlać do 4 szklanek. Odstawić do wystudzenia.
 
Przed podaniem ubijamy śmietanę i podajemy ze schłodzoną panna cottą, całość dekorujemy jagodami. 

27 komentarzy:

  1. Ojoj jak ona pysznie wygląda, cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kuszący deser, jak tylko pokażą się jagody to ten deser pojawi się na naszym stole :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm....Niebo dla oka i podniebienia! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i pięknie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gorgeous colour and flavour! I love the presentation too.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy wszystko co jagodowe <3 Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, taka jagodowa wersja musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, nigdy nie robiłam panna cotty, ale mi teraz narobiłaś ochoty. I jeszcze z jagodami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolor ma niesamowity!
    U mnie jagód ni hu hu, ale za to wszelka reszta bywa...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak cudnie wygląda :-) Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności! Deseru z jagodami to ja nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna!
    Jak tylko pojawią się jagody, będzie u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż ślinka cieknie na widok tego deserku :)
    PS. Cudne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale cudowny kolor ! Deser na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń