...szpinakowe ciasto, bita śmietana z serkiem kremowym oraz galaretka z jagodami to właśnie ciasto "Arbuz" W sam raz na gorące dni...Zamiast jagód do galaretki można dodać czekoladowe groszki...
Ciasto robiłam w małej tortownicy o średnicy 18cm.
ciasto:
1/3 szkl cukru
2 jajka
1/3 szkl oleju
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 150 g szpinaku (ja miałam mrożony)
1/3 szkl cukru
2 jajka
1/3 szkl oleju
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 150 g szpinaku (ja miałam mrożony)
krem:
200 ml śmietany 36%
150 g serka
cukier puder do smaku
200 ml śmietany 36%
150 g serka
cukier puder do smaku
dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
jagody
1 galaretka truskawkowa
jagody
Szpinak rozmrażamy na situ, odciskami i blendujemy na w miarę gładką masę. Jajka z cukrem ubijamy na puch. Następnie wlewamy olej, dodajemy szpinak i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 30-35 minut. Studzimy.
Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę ubić, dodać serek i cukier puder do smaku
Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę ubić, dodać serek i cukier puder do smaku
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wody.
Na zimne ciasto wykładamy krem. Na kremem i układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Na zimne ciasto wykładamy krem. Na kremem i układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
what a gorgeous summer cake! Love the beautiful colour contrast.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, jak prawdziwy arbuz :)
OdpowiedzUsuńPiękne letnie smaki!
OdpowiedzUsuńTeż mam zamiar takie robić ☺
OdpowiedzUsuńObłędne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:) <3
OdpowiedzUsuńSmacznie, rześko, bo deser takim jest:)
OdpowiedzUsuńDO kawki idealny:)
Pozdrawiam:)
Robiłam niedawno,potwierdzam,że jest smaczne :-)
OdpowiedzUsuńIza, to ciasto wygląda rewelacyjnie :) Doskonałe na letni czas :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA jaki serek do niego dać?(
OdpowiedzUsuńja dodałam tak zywkły śmietankowy jak do smarowania chleba, można też dodac mascarpone
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Można zrobić wrażenie na gościach :)
OdpowiedzUsuńPiękne, poproszę kawałek ;-D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ❤ muszę kiedyś wypróbować ciasto ze szpinakiem ;)
OdpowiedzUsuńPyszny i delikatny deser. Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńJej, świetny pomysł! namówię córkę - gdy zobaczy, na pewno będzie chciała zrobić :-)
OdpowiedzUsuńAleż świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ❤👄
OdpowiedzUsuńNajcudniejsze ciasto, jakie od dawna widziałam!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się spektakularnie i idealne na upały.
:)
To ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale:) przygotowujemy ciasto szpinakowe często, ale nie wpadłam na takie podanie:)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl i jaki cudowny arbuz :)
OdpowiedzUsuńJuż mi smakuje!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńTen serek to mascarpone?
OdpowiedzUsuńzwykly tak jak do kanapki ale mascarpone też może być
Usuń