...ten sposób przygotowywania ogórków małosolnych wywodzi się z Rosji. Korciło mnie już w ubiegłym roku żeby je zrobić. Ogóreczki są pyszne, chrupiące, zachowują zielony kolor i smakują tak samo ja zrobione sposobem tradycyjnym w zalewie. Jeśli jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie...
1 kg ogórków
2-3 baldachy + łodyga z wyrośniętego kopru
kawałek korzenia chrzanu ok 5cm
liść chrzanu
2-3 liście czarnej porzeczki
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 płaska łyżka soli
worek foliowy zamykany strunowo o pojemności 3-4l
2-3 baldachy + łodyga z wyrośniętego kopru
kawałek korzenia chrzanu ok 5cm
liść chrzanu
2-3 liście czarnej porzeczki
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 płaska łyżka soli
worek foliowy zamykany strunowo o pojemności 3-4l
ogórki myjemy, osuszamy ręcznikiem i obcinamy im dupki z obu stron. Chrzan, czosnek obieramy i kroimy w słupki. Koper też łamiemy na kilka kawałków ażeby łzawiej nam się w woreczku zmieścił. Wszystko wkładamy do woreczka, wsypujemy sól i gorczycę. Zamykamy szczelnie worek i potrząsamy aby się wszystko dobrze wymieszało. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, po tym czasie wyjmujemy na blat i w temperaturze pokojowej (nie otwierając!) pozostawiamy na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia...
Małosolne lubi mój tata ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł! Uwielbiam ogórki małosolne, niestety we Francji całkowicie nieznane. Muszę wypróbować Twój przepis, choć z liśćmi porzeczki będzie kłopot, będę musiała czymś je zastąpić ;)
OdpowiedzUsuńte liście to nieobowiązkowe ;) my od zawsze dodajemy
UsuńJa daje liście od wiśni ,tak robiła moja babcia i mama i też ogórki są dobre
UsuńTak, to świetny sposób i czasami go wykorzystuję.
OdpowiedzUsuńMam jednak uwagę - ogórki małosolne zrobione tą metodą są najlepsze zaraz kiedy osiągną stan do zjedzenia. Jeżeli poleżą kilka dni dłużej robią się miękkie i mało atrakcyjne.
dziekuję za informację ja zrobiłam to na drugi dzień już ich nie było, ale dobrze wiedzieć na przyszlość
UsuńTen przepis już próbowaliśmy. Ogórki są smaczne ale jednak wolimy te tradycyjne wg przepisu naszej Mamy.Pozdrawiamy.
UsuńO, ciekawy sposób ☺
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawy sposób, na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńWow! Dla mnie to nowość. Bardzo ciekawy i intrygujący przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam i byłam zadowolona!
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób :)
OdpowiedzUsuńGorgeous shot! The cucumbers look so very crunchy.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować taki sposób. Pozdrawiam kochana :-)
OdpowiedzUsuńWłasnie przymierzałam się do pierwszego kiszenia, muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuńWidziałyśmy przepis już w ubiegłym roku ale jeszcze go nie wypróbowałyśmy :D Ale mamy teraz ochotę na takie ogóreczki :D
OdpowiedzUsuńJako fanka małosolnych muszę zrobić !
OdpowiedzUsuńMałosolne kochamy! Ale tak jeszcze ich nie robiliśmy ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować tej metody.
OdpowiedzUsuńRównież zamierzam ten sposób wypróbować :)
OdpowiedzUsuńteż mnie kusiły, ale jakoś czasu zabrakło:) świetnie wyglądają, wiec pewnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńNigdy o takim sposobie wcześniej nie słyszałam i z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńMiałam je w planie w zeszłym roku,i czasu zabrakło ;-)
OdpowiedzUsuńZakisiłam dziś ogórki, ale metodą tradycyjną. Jest ciepło, zatem biedą szybko, a lubię takie niedokiszone jeszcze, mniam:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Robiłam w zeszłym roku, były pyszne, ;-D
OdpowiedzUsuńFajny, szybki sposób!
OdpowiedzUsuńThanks for this useful informative blog to sharing step by step.
OdpowiedzUsuń