...bardzo smaczne, proste ciasto ucierane na śmietanie z brzoskwiniami; w sam raz na letnie dni...
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła roślinnego
łyżka proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki oleju
5 czubatych łyżek mąki
100 g śmietany 18%
3-4 brzoskwinie
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
1/2 kostki masła roślinnego
łyżka proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki oleju
5 czubatych łyżek mąki
100 g śmietany 18%
3-4 brzoskwinie
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Margarynę, żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy olej i ekstrakt z wanilii; mieszamy
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy; następnie dodajemy śmietanę. Ciasto delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Tortownicę (20 cm) należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelewamy ciasto. Pokrojone brzoskwinie obtoczone w mące ziemniaczanej układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni, do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy; następnie dodajemy śmietanę. Ciasto delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Tortownicę (20 cm) należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelewamy ciasto. Pokrojone brzoskwinie obtoczone w mące ziemniaczanej układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni, do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Looks so inviting!
OdpowiedzUsuńale bym zjadła z kawką :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, idealne na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię ciasta z owocami, więc z pewnością przepis wypróbuję. Myślę, że zastąpienie masła roślinnego śmietankowym nie przyczyni się do powstania zakalca.
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie i z pewnością takie jest :)
OdpowiedzUsuńBardzo leciutkie ciasto z moimi ulubionymi owocami....mniam :)
OdpowiedzUsuńCudnie puszyste:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńpychota;)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciasto kochana. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta wyglądają tak...uroczo!
OdpowiedzUsuńI tak pysznie.
Ciasto jest ślicznie żółciutkie i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńSmacznego, chętnie przyłączyłabym sie do skosztowania...
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńLato w kawałku!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto woła, aby go jeść :)
OdpowiedzUsuńZjadłybyśmy jeszcze ciepłe :D Zawsze mamy problem dotrwać do wystygnięcia ciasta :D
OdpowiedzUsuńMoje smaki takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńPysznie, moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńCudne, ale ja się muszę poskarżyć ... kupiłam polskie brzoskwinie i w środku spleśniałe pestki i skorek ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i jak fajnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho ;-D
OdpowiedzUsuń