niedziela, 30 czerwca 2019

ciasto z brzoskwiniami


...bardzo smaczne, proste ciasto ucierane na śmietanie z brzoskwiniami; w sam raz na letnie dni...






3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła roślinnego
łyżka proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki oleju
5 czubatych łyżek mąki
100 g śmietany 18%
3-4 brzoskwinie
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania


 

Margarynę, żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy olej i ekstrakt z wanilii; mieszamy
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy; następnie dodajemy śmietanę. Ciasto delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Tortownicę (20 cm) należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelewamy ciasto. Pokrojone brzoskwinie obtoczone w mące ziemniaczanej układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni, do tzw. suchego  patyczka. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


25 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, idealne na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię ciasta z owocami, więc z pewnością przepis wypróbuję. Myślę, że zastąpienie masła roślinnego śmietankowym nie przyczyni się do powstania zakalca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo smacznie i z pewnością takie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo leciutkie ciasto z moimi ulubionymi owocami....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne ciasto kochana. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje ciasta wyglądają tak...uroczo!
    I tak pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest ślicznie żółciutkie i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznego, chętnie przyłączyłabym sie do skosztowania...

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym takie z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłybyśmy jeszcze ciepłe :D Zawsze mamy problem dotrwać do wystygnięcia ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne, ale ja się muszę poskarżyć ... kupiłam polskie brzoskwinie i w środku spleśniałe pestki i skorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne i jak fajnie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń