niedziela, 7 lipca 2019

ciasto "Fale Dunaju"


...ciasto stare jak świat i chyba wszystkim znane. Ja wieki go nie piekłam. Piekłam w blaszce 25x27cm ale można upiec w większej wtedy ciasto będzie nieco niższe. U mnie z czereśniami...






ciasto:
5 jajek
250g  miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
   
krem:
0,5 litra mleka,
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
mała paczka cukru waniliowego
250 gramów miękkiego masła

dodatkowo:
wiśnie, czereśnie ok 300g

polewa czekoladowa:
4 łyżki słodkiej śmietany
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła




Ciasto: Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch; dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia; miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy ciasta i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę.
Blaszkę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną; na wierzchu układamy wiśnie lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.

Krem: W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce masła, ucieramy na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.

Polewa czekoladowa: masło należy stopić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przestygniętą polewę wylewamy na ciasto.

21 komentarzy:

  1. wow This looks stunning! Wish I could reach in and grab one to try!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy i często przygotowuję z różnymi owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i niezwykle apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne fale Ci wyszły Izo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wieki go nie jadłam,pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wygląda! <3 uwielbiam to ciasto, ale wersji z czereśniami jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ci wyszło. Oj dawno go nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to ciasto. Wyszło Ci idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam w planach to ciasto, ale ciągle odkładam z braku czasu, Twoje wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis faktycznie stary ale zawsze się sprawdza i zawsze smakuje. U nas najczęściej dodawane były truskawki z syropu ale czereśnie bardzo fajnie wyglądają. Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam sentyment do tego ciasta. To pierwsze z tzw. innych ciast jakie mama upiekła. To był szał! Nie sernik, nie szarlotka. To fale Dunaju! > Pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto przepyszne - robię je zawsze każdego roku jak jest tylko sezon na wiśnie ;) Pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  14. Znane, ale jakie piekne w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja dziś tez pieklam fale☺☺

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam to ciasto. Bardzo dawno go nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż wstyd przyznać, ale nigdy ani nie robiłam ani nie jadłam tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś piekłam regularnie. Nie było osoby, której nie smakowało.

    OdpowiedzUsuń