...ciasto stare jak świat i chyba wszystkim znane. Ja wieki go nie piekłam. Piekłam w blaszce 25x27cm ale można upiec w większej wtedy ciasto będzie nieco niższe. U mnie z czereśniami...
ciasto:
5 jajek
250g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
krem:
0,5 litra mleka,
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
mała paczka cukru waniliowego
250 gramów miękkiego masła
dodatkowo:
wiśnie, czereśnie ok 300g
polewa czekoladowa:
5 jajek
250g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
krem:
0,5 litra mleka,
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
mała paczka cukru waniliowego
250 gramów miękkiego masła
dodatkowo:
wiśnie, czereśnie ok 300g
polewa czekoladowa:
4 łyżki słodkiej śmietany
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
Ciasto: Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch; dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia; miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy ciasta i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę.
Blaszkę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną; na wierzchu układamy wiśnie lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
Krem: W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce masła, ucieramy na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.
Polewa czekoladowa: masło należy stopić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przestygniętą polewę wylewamy na ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę.
Blaszkę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną; na wierzchu układamy wiśnie lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
Krem: W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce masła, ucieramy na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.
Polewa czekoladowa: masło należy stopić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przestygniętą polewę wylewamy na ciasto.
wow This looks stunning! Wish I could reach in and grab one to try!
OdpowiedzUsuńBeautiful ! I love cherries !!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy i często przygotowuję z różnymi owocami:)
OdpowiedzUsuńNiczy z cukierni :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, mniam :)
OdpowiedzUsuńPiękne i niezwykle apetyczne!
OdpowiedzUsuńPiękne fale Ci wyszły Izo!
OdpowiedzUsuńWieki go nie jadłam,pysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! <3 uwielbiam to ciasto, ale wersji z czereśniami jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńCudowne ci wyszło. Oj dawno go nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Wyszło Ci idealne :-)
OdpowiedzUsuńMam w planach to ciasto, ale ciągle odkładam z braku czasu, Twoje wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis faktycznie stary ale zawsze się sprawdza i zawsze smakuje. U nas najczęściej dodawane były truskawki z syropu ale czereśnie bardzo fajnie wyglądają. Spróbuję.
OdpowiedzUsuńMam sentyment do tego ciasta. To pierwsze z tzw. innych ciast jakie mama upiekła. To był szał! Nie sernik, nie szarlotka. To fale Dunaju! > Pycha <3
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne - robię je zawsze każdego roku jak jest tylko sezon na wiśnie ;) Pychotka !
OdpowiedzUsuńależ cudowne!
OdpowiedzUsuńZnane, ale jakie piekne w Twoim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńA ja dziś tez pieklam fale☺☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Bardzo dawno go nie piekłam.
OdpowiedzUsuńAż wstyd przyznać, ale nigdy ani nie robiłam ani nie jadłam tego ciasta.
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam regularnie. Nie było osoby, której nie smakowało.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho! Twoje wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego ciasta. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńCiasto rozkosz dla podniebienia ;-D
OdpowiedzUsuńBAAARDZO LUBIĘ TAKIE CIASTA :D
OdpowiedzUsuń